Despre trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala se vorbeste de cativa ani deja. In 2005, de exemplu, Catalin Marinescu, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si fostul sef al Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) declara ca, in 2012, tot ce este analogic va trece pe digital.
Desi anii au trecut, presedintele ANCOM nu si-a schimbat opinia si a ramas constant in ceea ce priveste considerentele sale.

“De la 1 ianuarie 2012, toti cetatenii vor primi continut digital, iar televiziunea digitala terestra va revolutiona conceptul actual de televiziune”, a declarat Marinescu (foto), prezent la masa rotunda Televiziunea in Era Digitala, organizata de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.

Potrivit acestuia, serviciile de televiziune digitala ofera facilitati net superioare celor obtinute prin tehnologia analogica.

Televiziunea digitala terestra face parte dintr-un proiect european de innoire tehnologica, care presupune renuntarea la serviciile TV analog (cu antena de camera sau pe casa).

Procesul de trecere la televiziunea digitala ar trebui sa debuteze la 1 august, cu licitatia ANCOM pentru acordarea a doua multiplexuri, intr-o prima etapa, prin care companiile ar putea incepe instalarea echipamentelor necesare transmisiilor de televiziune digitala.

Ulterior, vor fi acordate inca patru multiplexuri, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), Marius Fecioru.

Un multiplex digital terestru reprezinta un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioterestra, avand acoperire nationala sau regionala, prin utilizarea unui canal/frecventa radioelectrice sau mai multora.

Procesul, asa cum este gandit in proiectele europene, ar fi trebuit sa se finalizeze la 1 ianuarie 2012, cand televiziunea digitala terestra ar fi trebuit sa aiba o acoperire de peste 90% din populatie. Insa, din cauza Senatului, care a amanat pana in toamna modificarea Legii audiovizualului, nu se poate inca stabili cand se va incepe procesul de tranzitie la televiziunea digitala.

“Printre avantajele trecerii de la televiziunea analogical la cea digitala, se numara costurile mai mici (numarul de programe receptionate gratuit), calitatea transmisiei (care va fi superioara transmisiei actuale), calitatea sunetului (acesta va fi similar celui de pe CD), dar si concurenta – transmisia terestra va concura direct cu retransmisia prin cablu”, a spus seful Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Potrivit presedintelui ANCOM, aproximativ 1,4 milioane de gospodarii receptioneaza, la ora actuala, programele TV prin antena terestra. Acest numar de gospodarii reprezinta principalul target pe care si-l propune tranzitia la TV digital, conform lui Marinescu.

Din numarul total al populatiei, circa 23% din locuitori nu au acces la nici un tip de serviciu TV analog sau, mai mult decat atat, nu poseda un televizor.

In acest sens, implementarea serviciilor de televiziune digitala devine un lucru greu de realizat, asta mai ales in opinia directorilor tehnici de la diferite posturi de televiziune locale.

Marile nedumeriri ale acestora sunt legate de termenul de incepere al procesului propriu-zis de trecere de la analog la digital si de provenienta banilor necesari in scopul realizarii trecerii la televiziunea digitala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri