Jiri Rizek s-a stabilit in Romania in august 2006, cand a fost numit in functia de managing director pe zona de retail in cadrul Flamingo International. Mai tarziu, de la 1 ianuarie 2007, el a preluat sefia grupului de electroretail si a devenit, astfel, responsabil cu dezvoltarea intregului lant Flamingo.
Primul sau job real l-a avut la varsta de 24 de ani, dupa terminarea facultatii – in cadrul Televiziunii Cehoslovace, unde a condus o mica echipa de proiect care trebuia sa desemneze tehnologiile TV optime. De-a lungul anilor, Rizek a detinut multe alte slujbe, de la Head of Training in cea mai mare organizatie de servicii din Republica Ceha, general manager JVC Cehia, pana la director regional de vanzari pentru Philips si country manager la Electro World (Dixons).

Incercand sa gaseasca cat mai multe provocari in joburile sale si sa aduca o perspectiva noua si un mod de gandire diferit in modul de gestionare a companiei si in cultura organizationala in ansamblu, acesta a ajuns in pozitia de director de retail al grupului Flamingo.

La mai putin de un an de la numirea sa in aceasta functie, Jiri Rizek a preluat fotoliul de director general al grupului. Iar de la 1 august 2009, el va parasi sefia companiei pe care a condus-o timp de trei ani, urmand ca Stefan Treiber, membru al Consiliului de Administratie Flamingo International, sa treaca la carma celui de-al doilea jucator al pietei de electroretail din Romania.

La numirea lui Rizek in functia de CEO, Flamingo opera 150 de magazine si avea 600 de angajati. In luna mai a acestui an, retea Flamingo atingea 90 de unitati, dintre care 29 erau magazine Flanco World, deschise sub conceptul de magazine de mari dimensiuni.

"Pozitia de CEO al grupului Flamingo International, imi ofera perspectiva aplicarii know-how-ului international acumulat in cei peste 16 ani de experienta in managementul retail-ului european. Pentru urmatoarea perioada imi propun cresterea profitabila a afacerii, asigurarea unui plus de valoare pentru clienti si a unei experiente placute de cumparare, intr-o retea extinsa de magazine Flanco World, precum si a unui nou format a magazinelor Flamingo Computers" declara Jiri Rizek la data numirii sale in functia de CEO.

In 2007, Flamingo a avut afaceri de 171 milioane euro sub conducerea lui Rizek, in crestere cu 11% fata de anul precedent, iar in 2008, cifra de afaceri inregistrata a atins 203 milioane euro, cu 16% mai mult fata de anul anterior.

Decizia ca Flamingo sa se dezvolte si online a fost luata avand in vedere trendul actual al pietei, care se orienteaza din ce in ce mai mult in aceasta directie. "Un anumit segment de consumatori se indreptase deja spre mediul online, iar noi ne-am decis sa raspundem nevoilor lor si sa acoperim si aceasta zona de retail. Iar eu mereu le spun directorilor mei: "Daca nu profitam de aceasta oportunitate, o sa profite cu siguranta altcineva, iar noi o sa pierdem ocazia", spune Rizek.

Fuziunea Flanco - Flamingo: "O mare provocare"

Pana in acest moment, el considera ca cea mai mare satisfactie a sa la carma grupului a fost realizarea cu succes a fuziunii dintre Flanco si Flamingo, care a reprezentat "o mare provocare".

"Totodata, ma bucur ca si restructurarea Flamingo International a fost o reusita, iar acest lucru este unul dintre punctele forte care ne va ajuta sa depasim cu bine actuala criza financiara", declara Rizek.

In plus, acesta sustine ca nu diferentiaza joburile dupa tipul afacerii, ci dupa provocarile carora trebuie sa le faca fata cu bine, provocari pe care trebuie sa le treaca, si dupa telurile pe care trebuie sa le atinga.

"Doar din aceasta perspectiva imi evaluez mereu potentialele joburi si aleg daca sa le accept sau nu", explica el.

Jiri Rizek a urmat cursurile Universitatii Tehnice din Praga, cu specializare in tehnologia TV, urmate de alte cursuri de pregatire in diverse domenii, precum economie, dezvoltare personala etc.

Intrebat unde se vede in urmatorii zece ani, fostul CEO Flamingo a presupus ca alaturi de familie si prieteni:

"Si, poate, ma voi ocupa mai mult de gradinarit sau voi fi in cautarea unor noi provocari pe undeva prin lume. Dar nu privesc intr-un viitor atat de indepartat; eu cred cu tarie ca cel mai bun lucru pe care il poti face pentru viitor este sa lucrezi din greu in prezent."

Legat de schimbarile operate si de plecarea lui Rizek de la conducerea grupului Flamingo, Dragos Simion, presedinte al Consiliului de Administratie al Flamingo International, a spus ca s-a decis aceasta schimbare a rolurilor in beneficiul companiei.

"Ne propunem sa responsabilizam la nivel executiv mai multe resurse pentru a putea sustine cu succes planurile de capitalizare suplimentara a companiei in a doua jumatate a anului 2009 si pentru a maximiza accesul la oportunitati pana la finalul anului 2010. Mandatul lui Jiri Rizek urma sa expire oricum anul viitor, astfel incat am folosit constructiv disponibilitatea lui Stefan Treiber de a prelua acest proiect in acest moment. Pe perioada mandatului in Flamingo, Jiri Rizek a contribuit substantial la dezvoltarea retelei Flanco World, care a reprezentat principala sursa de crestere a afacerii grupului, precum si la consolidarea afacerilor Flamingo", a declarat Simion.

Stefan Treiber (foto), cel care ii va lua locul lui Rizek la conducerea Flamingo International este partener fondator al companiei de consultanta Candidus, cu sediul in München. Activitatea sa se concentreaza pe domeniile de Operational Excellence, Post-Merger Integration, Restructurare si Supply Chain Management.

Stefan Treiber are 11 ani de experienta in consultanta in management. Pana in 2002 a activat in pozitia de Senior Manager pentru Operatiuni Globale la A.T. Kearney. Anterior, a fost Senior Manager in cadrul grupului marchFirst, unde a coordonat proiecte majore de consultanta din domeniul e-Business. Stefan Treiber si-a inceput cariera profesionala la Arthur D. Little, in domeniul Operations Management.

Potrivit lui Simion, noul CEO va aduce o perspectiva noua asupra proceselor operationale si financiare, in linie cu noile conditii de piata.

Citeste mai multe despre Primul job al lui Jiri Rizek.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri