Regulatorii europeni ar putea impiedica preluarea Sun Microsystems de catre Oracle, anuntand ca vor sa investigheze daca tranzactia ar putea restrictiona competitia in piata bazelor de date care deja este prea aglomerata, scrie New York Times.

Achizitia a aprobata de actionarii Sun si de departamentul de Justitie din Statele Unite in luna august, au lasat acordul Uniunii Europene ca ultim obstacol in aceasta tranzactie. Multi analisti se asteptau sa treaca de acordul Bruxelles-ului fara prea multa bataie de cap.

Insa Neelie Kroes (foto), comisarul Uniunii Europene in probleme de concurenta, a anuntat ca investigatia in acest sens ar putea fi inceputa.

Regulatorii trebuie sa "examineze cu atentie efectele in competitie din Europa cand una dintre cele mai mari companii din domeniul bazelor de date intentioneaza sa preia cea mai mare companie de baze de date open-source", a declarat comisarul intr-un comunicat de presa.

Neelie Kroes a declarat ca investigatia va examina daca clientii celor doua companii IT "nu se vor confrunta cu o reducere a optiunilor sau cu o crestere a preturilor ca rezultat al tranzactiei".

Oracle, al doilea producator software dupa Microsoft, a achizitionat compania Sun, furnizorul de echipamente si soft-uri, pentru a detine controlul asupra soft-urilor MySQL si Java.

Preluarea a primit critici din partea unor competitori ai Oracle, ca SAP si Microsoft.

Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului Kroes, a declarat ca "ancheta se va axa pe gradul in care dezvoltatorii de soft-uri open-source vor putea sa continue crearea de soft-uri bazate pe sistemul MySQL" pe care Sun l-a cumparat in urma cu un an si care este foarte raspandit.

Comisia Europeana a dat un termen pana la data de 19 ianuarie cand ar putea isi dea acceptul sau exista posibilitatea ca cele doua companii sa nu functioneze ca structurate.

Decizia de a extinde ancheta Oracle-Sun reaminteste de faptul ca regulatorii europeni sunt printre cei mai activi aparatori ai legilor antitrust.

De asemenea, este un semn potrivit caruia strategiile de crestere ale companiilor IT ca Microsoft, IBM si Google sunt in opozitie cu autoritatile antitrust din intreaga lume.

Comisia a anuntat ca tranzactia Oracle-Sun "ar putea uni doi competitori importanti in piata bazelor de date", iar investigatiile preliminare au demonstrat ca "serviciile Oracle si MySQL concureaza direct in mai multe sectoare din piata bazelor de date si ca MySQL ar putea reprezenta o constrangere competitiva dupa ce functionalitatea acestuia este in crestere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri