Producatorii de telefoane mobile incearca sa opreasca scaderea marjelor de profit si sa impiedice competitia venita din partea companiilor software si de PC-uri, dupa ce industria telefoniei mobile a inceput sa iasa din cel mai mare declin al vanzarilor, scrie Wall Street Journal.

Aceste obiective sunt reflectate de produsele anuntate pentru a doua jumatate a anului, perioada de vanzari premergatoare sarbatorilor de Craciun, prin care producatorii spera sa indemne consumatorii sa achizitioneze un telefon din noua generatie de ultima definitie.

"Consumatorii intreaba de iPhone sau de orice terminal care ofera posibilitati de navigare pe Internet", a declarat Sofia Stalnacke, un reprezentant al unui retailer de telefoane mobile din Stockholm.

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile dupa vanzari, a anuntat saptamana trecuta ca va lansa in trimestrul al patrulea noul smartphone N900, primul terminal al companiei care va functiona cu sistem de operare Linux. Acest sistem de operare este considerat ca fiind de ultima generatie si mult mai apropiat de aplicatii decat platforma Symbian.

In acelasi timp, Nokia planuieste lansarea N97 Mini, o versiune mai mica si mai ieftina a smartphone-ului N97, ale carui vanzari au fost sub asteptari si la care compania va oferi o serie de noi servicii cum ar fi cautare avansata prin satelit, precum si caracteristici de a simplifica plata facturilor.

Compania va lansa primul sau netbook, Booklet 3G, care va fi gasit in magazine din trimestrul al patrulea la un pret de 575 euro si marcheaza primul pas al companiei in afara segmentului in care s-a afirmat.

Dar, in timp ce numarul total de telefoane vandute ar putea sa revina pe creastere, veniturile totale ar putea continua sa scada. In timp ce unii consumatori se asteapta sa inlocuiasca vechile lor telefoane cu instrumente de inalta definitie ca iPhone, de la Apple si N97, de la Nokia, segmentul cu cel mai mare volum il reprezinta in continuare modelele ieftine care acum au mai multe functii avansate decat inainte, a declarat Carolina Milanesi din cadrul companiei de cercetare Gartner.

Chiar si in termeni de volume, vanzarile de telefoane mobile nu ar putea reveni la ratele de crestere din ultimii ani deoarece piata este saturata iar consumatorii incep sa caute noi instrumente cum ar fi cititoarele de carti electronice, a declarat Neil Mawston, analist al companiei de cercetare Strategy Analytics.

In acelasi timp, Sony Ericsson, compania mixta formata de producatorul suedez Ericsson si cel japonez Sony, vor lansat in trimestrul al patrulea telefoanele Aino, Yari si Satio dedicate impatimitilor de divertisment. Modelul Satio are o camera video de 12 megapixeli si permite utilizatorilor sa descarce o serie de aplicatii, in timp ce Aino ofera o calitate inalta a imaginii si a sunetului cu posibilitatea de a integra consola PlayStation 3. Yari este un telefon avansat dedicat jocurilor video.

Bert Nordberg, care luna viitoare va prelua conducerea Sony Ericsson, a declarat ca ar putea dezvolta mai multe telefoane de ultima generatie pentru a imbunatati cota de piata a companiei, care a scazut dupa ce consumatorii au abandonat clasa mijlocie de telefoane in favoarea instrumentelor de inalta definitie cu functii avansate sau au renuntat la achizitii pentru a economisi bani.

Totusi, Carolina Milanesi din partea Gartner a declarat ca sunt unele semne de speranta pentru producatorii de telefoane mobile dupa ce s-a imbunatatit sentimentul consumatorilor, iar noile telefoane atractive ar putea ajuta piata sa revina la volumele de crestere pana la finalul acestui an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri