Dupa ce Oracle si-a mutat interesul de la vanzarea de soft-uri la vanzarea de instrumente hardware, al doilea producator software din lume se pregateste sa intre in competitie cu un nou rival - International Business Machines (IBM), scrie Wall Street Journal.
La conferinta anuala Oracle din San Francisco ce a avut loc in aceasta saptamana, compania software a lansat mai multe atacuri asupra IBM. Ellison a declarat ca sistemele IBM nu se pot compara cu cele de la Oracle si ca ofera 10 milioane dolari daca IBM poate dovedi ca sistemele sale pot rula soft-uri pentru baze de date mai repede decat cele ale Oracle.

"Sistemele noastre sunt mai rapide fata de ale lor, ale noastre costa mai putin, ale lor costa mai mult", a declarat Larry Ellison, director executiv al companiei, adaugand ca sistemele IBM sunt daunatoare mediului inconjurator.

Atacul asupra IBM este o schimbare a directiei pentru Oracle, care in mod obisnuit se baza pe diferiti producatori hardware pentru a construi computere pe care sa ruleze programele sale. De-a lungul anilor, Oracle a criticat producatorii de soft-uri ca SAP si a pastrat o relatie cu producatorii hardware. IBM a avut o echipa de ingineri in campusul Oracle pentru a asigura ca soft-urile Oracle vor functiona pe sistemele IBM.

Tensiunile dintre IBM si Oracle s-au instalat dupa anuntul de preluare al companiei Sun. In august, Oracle a lansat o campanie publicitara prin care anunta ca soft-urile Oracle functioneaza la standarde mai inalte pe sistemele Sun decat pe cele ale IBM. Ulterior IBM a facut o plangere la autoritatile de reglementare in domeniu, iar Oracle a fost amendata cu 10.000 de dolari.

"Pentru Oracle, este o mutare logica adoptarea modelului de business al IBM", a declarat Ray Wang, analist Altimeter Group. O mare parte dintre companiile IT incearca sa vanda sisteme care combina software cu hardware, castigand o cota mare din bugetele IT ale consumatorilor. IBM a fost considerata o destinatie unica pentru achizitiile din IT, iar Oracle aspira acum catre asta, a declarat analistul.

IBM inca nu este pregatit pentru a ceda in fata Oracle. "Marele Albastru" a incercat timp de cateva luni sa inainteze propria oferta pentru Sun, ale carui venituri provin din computere hardware, insa detine cateva programe foarte populare. Dupa ce Oracle a anuntat incheierea acordului cu Sun, IBM a inceput sa inainteze promotii speciale catre cei mai mari clienti ai Sun.

Oracle a anuntat recent lansarea primului produs in colaborare cu Sun, un server care combina soft-ul Oracle pentru stocare si organizare a informatiei cu computerele din partea Sun. Saptamana trecuta, IBM a anuntat un produs similar care foloseste componente hardware si software proprii.

De asemenea, producatorul software Oracle, a anunta ca ar putea lua in considerare o alta achizitie de computere-hardware.

O astfel de achizitie "nu este departe de a se petrece", a declarat presedintele Oracle, Charles Phillips. Directorul executiv, Larry Ellison, a declarat ca exista posibilitatea de a cumpara o firma de servicii de consultanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri