Intr-o piata in care majoritatea jucatorilor inregistreaza pierderi importante anul acesta, segmentul de distributie IT fiind estimat sa scada cu 50% in 2009, Dana Iorga, directorul general al IT&S, unul dintre cei mai importanti distribuitori locali de echipamente IT&C, isi doreste ca firma pe care o conduce sa fie pe plus la sfarsitul anului.
Dupa ce anul trecut IT&S a avut afaceri de 23 de milioane de euro, desi Dana Iorga isi dorea sa fie mai mari cu 50% fata de cele 19,5 milioane de euro inregistrate in 2007, iar profitul companiei a scazut de la aproximativ 0,5 mil. euro la 0,3 mil. euro, pentru acest an, obiectivul directorului general al distribuitorului este obtinerea de profit.

„In primele noua luni am evoluat in ritmul pietei care a scazut anul acesta la aproximativ 50%, fata de valoarea anului trecut pe care noi o estimam la 1,5 miliarde de euro, iar pentru 2009, la 600-800 milioane de euro. Trimestrul patru ori va contribui la o atenuare a scaderii, ori va ramane la fel. Oricum, mi-e greu sa cred ca cineva va creste anul acesta. Noi vom avea intre 18-20 de milioane de euro, iar in varianta pesimista nu cred ca mai putin de 15 milioane de euro. Mi-as dori sa avem profit, obiectivul este profitul anul acesta. Pe primul trimestru am avut cele mai mari pierderi, apoi am incercat sa le diminuam. In ceea ce priveste cifra de afaceri nu am avut obiectiv pentru 2009”, a declarat, pentru Wall-Street, Dana Iorga.

Primul trimestru a fost cel mai slab din punct de vedere al profitului atat din cauza stocurilor importante achizitionate in 2008, dar si pe fondul diminuarilor de preturi operate astfel incat sa fie atrasi mai multi cumparatori. Pe de alta parte, din punct de vedere al volumelor, cea mai slaba perioada a fost intre aprilie si iunie.

Printre masurile luate de manager pentru a rezista in criza s-au numarat limitarea creditelor pentru partenerii de distributie cu care lucreaza, renuntarea la unii dintre acestia, micsoarea numarului de angajati de la 43, anul trecut, la 35, in prezent, modificarea portofoliului de produse importate si renegocierea contractelor pentru chirie.

„Avem 1.700 de distribuitori activi si am fost mult mai restrictivi in ceea ce priveste liniile de creditare catre parteneri, la colaborarea cu unii am renuntat dupa ce am incercat sa ajungem la o solutie convenabila de partea ambelor parti in ceea ce priveste termenii financiari. Unii dintre ei s-au orientat catre servicii si astfel reusesc sa supravietuiasca, altii mai reusesc sa vanda si hardware, dar destul de greu. In retail nu lucram cu anumite canale in acest an. Sa lucrezi cu un client care are 100 sau 70 de magazine, trebuie sa oferi foarte multa marfa. Si am hotarat sa lucram mai mult cu magazinele cash&carry pentru ca pana nu se va aseza putin piata nu suntem dispusi sa riscam”, a afirmat managerul IT&S.

In ceea ce priveste portofoliul de produse, Iorga afirma ca a pus accentul pe produsele de nisa care asigura o profitabilitate mai buna, dar a semnat si parteneriate cu branduri precum Acer si Asus.

Astfel, daca in 2007-2008, produsele cele mai ieftine care aduc marginile brute de profit cele mai mici (2-4%) insemnau in jur 85% din cifra de afaceri, acum, acestea insemna in jur de doua treimi din afaceri, lasand loc produselor de nivel mediu si mai ales celor premium care au margini brute de profit de pana la 10%.

In 2009, cele mai mari scaderi de vanzari au fost la imprimantele simple (-80% fata de 2008), multifunctionale (-60%), desktopuri (- 70%, in special din cauza lipsei proiectelor guvernamentale), laptopuri (-40%).

Pe de alta parte, ca numar de unitati vandute au ramas constante televizoarele LCD si cele cu plasma (dar au scazut valoric ca urmare a micsorarii preturilor) si routerele wireless.

In ceea ce privestea valoarea, cele mai afecate au fost produsele achizitionate in dolari din cauza cursului valutar, 40% dintre produsele importate de IT&S fiind din tari in care se foloseste dolarul.

Toate aceste masuri care vizeaza inregistrarea de profit au ca scop dezvoltarea companiei dupa terminarea crizei.

„Criza asta se va incheia la un moment dat si va incepe cresterea. Daca nu iti conservi resursele nu mai ai cu ce sa cresti. Degeaba faci volume pentru ca nu iti va ridica nimeni statuie. Noi vrem sa ne conservam resursele pentru ca atunci cand va fi nevoie sa acceleram sa ne fie usor sa castigam in volum. Eu cred ca sectorul IT va continua sa scada in 2010 pentru ca nu vad o revenire economica in a doua jumatate a anului. Daca economia va incepe sa creasca, in a doua jumatate a anului viitor va creste cu 0,5% si din pacate lucrul acela nu se va vedea, va fi doar o stagnare. Dar, in mod sigur intr-un an sau doi intreaga economie va arata diferit, iar cei care nu sunt viabili vor parasi scena pentru ca acum sunt multe companii care sunt gauri negre”, a mai spus Iorga.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri