Desi sectorul comunicatiilor a fost mai putin afectat de criza decat alte domenii, acest lucru s-ar putea schimba oricand intrucat piata tot mai competitiva ameninta marjele de profit.
Pentru a supravietui, foarte multi jucatori telecom vor fi nevoiti sa recurga la fuziuni ori achizitii ceea ce ar putea scadea numarul de grupuri telecom europene de la 42 in prezent la mai putin 30 in urmatorii ani, arata studiul "Telecom: Facing the global crisis", realizat de compania de consultanta A.T.Kearney.

In timp ce criza economica este din ce in ce mai puternica, industriile IT si telecom se mentin la suprafata datorita accentului pus pe inovatie in cresterea businessului, reducerii preturilor si flexibilitatii in a intarzia investiile si a conserva cashul.

Cu toate acestea, exista si amenintari majore pentru stabilitatea relativa a industriei cele mai importante fiind cererea pietei si competitivitatea.

Veniturile pe piata de telefonie mobila au scazut la fel cum s-au erodat si cele pe segmentul de telefonie fixa, diminuarea fiind insa compensata de cresterea pe zona de internet broadband.

Totodata convergenta telefoniei mobile cu cea fixa si nevoia de crestere a veniturilor a dus la tot mai multe consolidari ale pietei.

Din cauza contractarii pietei, din ce in mai multe firme mici care nu dispun de cash suficient sunt sub presiune, iar companiile cu un singur investitor nu mai sunt sustenabile, mai ales daca nu sunt lideri pe segment.

Pentru a supravietui companiile vor pune accentul pe profit, multe dintre acestea fiind nevoite sa inchida businessurile neprofitabile, sa se bazeze pe nise sustenabile, sa gaseasca noi arii de crestere si sa regandeasca structurile de preturi.

Daca insa criza economica va continua pentru mult timp va avea loc o schimbarea puternica a industriei prin intermediul a numeroase consolidari de piata, inovatii in servicii si modele de business.

Potrivit A.T.Kearney, cresterea numarului de fuziuni si achizitii se va face prin consilidari la nivel local, integrarea jucatorilor de telefonie mobila cu cei de voce fixa si dezvoltarea grupurilor multinationale.

Pe segmentul de consumatori rezidentiali, granitele dintre telefonia fixa si cea mobila se reduc si majoritatea operatorilor voi trebui sa fuzioneze pentru a supravietui.

Consolidarile pe piata ar putea scadea semnificativ numarul de grupuri telecom europene de la 42 in prezent la mai putin de 30 in urmatorii ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri