Internetul mobil va creste mult mai rapid decat a facut-o Internetul traditional, astfel incat, in urmatorii cinci ani, vor fi de doua ori mai multi utilizatori care se vor putea conecta online prin telefoanele mobile decat prin computere tip desktop, releva un studiu Morgan Stanley, citat de PC World.
"Credem ca mai multi utilizatori vor fi conectati la Internet prin telefoane mobile decat prin computere desktop in urmatorii cinci ani", a declarat Mary Meeker, seful echipei de cercetare IT a Morgan Stanley.

Potrivit studiului, dezvoltarea Internetului mobil se afla la inceput, crescand mai repede comparativ cu ciclurile tehnologice anterioare, cum ar fi evolutia computerelor de tip desktop. Aceasta extindere se datoreaza adoptiei rapide a smartphone-urilor, care include telefonul iPhone de la Apple si numarul in crestere al instrumentelor care folosesc sistemul de operare Android de la Google.

Studiul subliniaza ca dezvoltarea Internetului mobil este un fenomen global, nu unul limitat la tarile dezvoltate, care de obicei au prioritate la cele mai noi tendinte din IT.

Totusi, in pofida raspandirii globale, companiile americane ca Apple, Google si Amazon au un rol decisiv in implementarea tendintelor. Mai mult, un grup format din executivi tineri, cat si veterani IT, ca fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, si directorul executiv Apple, Steve Jobs, a contribuit la dezvoltarea mobila, mai arata raportul.

Cinci tendinte cheie vor grabi extinderea Internetului mobil - conexiunea 3G si 4G, popularitatea retelelor sociale, site-urile de video-sharing ca YouTube, serviciile VOIP ca Skype si Vonage, si telefonele mobile care dispun de functii ce pana acum apartineau doar computerelor.

Pe termen scurt, viitorul pare promitator pentru Apple, insa oricand pot aparea noi provocari. "Ecosistemul mobil" al iPhone, iPod, iTunes si o paleta de accesorii si servicii vor continua sa infloreasca in urmatorii doi ani. Cu toate acestea, Google Android, competitia din pietele emergente si limitarile furnizorilor wireless pot reprezenta o amenintare pentru cota de piata a Apple.

Analistii Morgan Stanley considera ca nu exista nicio urma de indoiala ca in urmatorii ani Internetul mobil sa nu domine industria IT, avand in vedere cat de mult s-au dezvoltat telefoanele mobile de la lansarea iPhone in 2007. Dupa dezvoltarea rapida a smartphone-urilor, se asteapta intrarea in arena a tabletelor PC asemanatoare cu Kindle de la Amazon ce ar putea domina viitorul Internetului.

In 2010, unul din trei romani va fi online de pe telefonul mobil

Unul din trei romani va accesa Internetul in 2010 folosind un telefon mobil, in prezent 22% dintre clientii Orange si 17,2% dintre cei ai Vodafone utilizand aceste servicii, conform unei analize realizate de Voxline Communication, companie ce furnizeaza servicii de marketing pe mobil.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri