Vanzarile globale de netbook-uri ar putea sa creasca cu 103% in acest an fata de anul anterior, desi rata rapida de crestere ar putea sa scada in 2010, dupa ce preturile pentru computerele portabile au scazut, anunta compania de cercetare DisplaySearch.

Vanzarile globale de netbook-uri ar putea totaliza 33,3 milioane de unitati pana la sfarsitul acestui acest an, mai mult decat dublu fata de 16,4 milioane de netbook-uri cate au fost vandute in 2008. Vanzarile de netbook-uri ar putea ajunge la 39,7 milioane de unitati in 2010, la o rata de crestere de 19% comparativ cu 2009.

Netbook-urile sunt atractive datorita portabilitatii sporite si a preturilor scazute care le fac mai accesibile pentru primii cumparatori de computere, in special din pietele emergente, a declarat John Jacobs, cercetator in cadrul DisplaySearch. Cresterea vanzarilor a fost sustinuta de furnizorii de servicii wireless care au integrat netbook-urile in contractele de internet mobil, a declarat Jacobs.

Netbook-urile au preturi cuprinse intre 200 si 500 dolari, dar vanzarile ar putea fi afectate de laptop-urile de mici dimensiuni (ultrathin) cu preturi sub 500 dolari si cu ecrane ce au diagonala intre 10 si 12 inci, a declarat Jacobs. Laptop-urile ultrathin sunt la fel de portabile ca netbook-urile, dar pot sustine aplicatii de inalta definitie si jocuri.

In trimestrul al treilea, Acer a fost principalul furnizor de netbook-uri cu o cota de piata de 21,4%, dar a pierdut teren in fata Hewlett-Packard, care detine o cota de 16% din piata si continua sa creasca, a declarat Jacobs.

Asustek detine o cota de 14,8% si a pierdut teren in fata Samsung.

Vanzarile totale de computere portabile, care inseamna netbook-uri si laptop-uri, ar putea ajunge la 169,6 milioane in acest an cu o crestere de 16% comparativ cu anul anterior. Vanzarile de computere portabile vor creste cu 17% in 2010, estimeaza Jacobs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri