Gigantul online Google vrea sa inceteze colaborarea cu autoritatea de cenzura a Internetului din China si ia in considerare inchiderea operatiunilor din aceasta tara, citand atacurile unor hackeri asupra unor computere din sistem si incercarea guvernului chinez de a limita libera exprimare prin Internet, scrie New York Times.
David Drummond, reprezentantul legal al Google, a declarat pe blog-ul oficial al companiei ca grupul pe care il reprezinta a descoperit mai multe incercari de atac prin care au fost urmarite mai mult de 20 de companii din domeniul tehnologic, financiar, media si industria chimica. O tinta initiala a fost conturile Gmail ale activistilor pentru drepturile omului din China.

"Aceste atacuri, combinate cu incercarea de a limita libertatea de exprimare in online, ne-au determinat sa luam in considerare analizarea fezabilitatii operatiunilor noastre din China", a declarat acesta.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a tinut o conferinta de presa, dupa ce afirmatiile Google au ridicat semne mari de ingrijorare. "Asteptam o explicatie din partea guvernului chinez. Abilitatea de a opera cu incredere in spatiu virtual este crucial intr-o societate si o economie moderna", a declarat aceasta.

Google.cn a inceput sa ofere din nou rezultate pentru subiecte sensibile ca Dalai Lama si miscarea spirituala Falun Gong. Anterior, o cautare despre "Tiananmen" oferea rezultate doar despre piata din centrul orasului Beijing, in timp ce nota faptul ca din cauza restrictiilor o parte din continut este indisponibila. Acum, Google.cn face trimiteri catre pagini care includ informatii despre revoltele sangeroase din 1989, desi pagina a fluctuat intre a fi necenzurata si cenzurata.

De-a lungul timpului, Google a incercat sa isi extinda operatiunile din China. Dupa ce cautarile motorului au fost frecvent blocate sau incetinite de sistemul chinez de control al Internetului, in 2006 a creat versiunea filtrata a acestuia - Google.cn. Speranta a fost ca aceste rezultate cenzurate vor accelera cautarile pentru utilizatorii chinezi.

Baidu, motorul de cautare chinez, care este asemanator cu Google, a pastrat o relatie mai buna cu autoritatile si o imagine de companie locala pentru a mari diferenta fata de Google. Baidu avea in luna septembrie o cota de piata de 77%, in timp ce Google detinea doar 13%, potrivit datelor Centrului Informational Chinez privind traficul online (CINIC).

Google a anuntat ca va discuta cu guvernul cum ar putea pune in functiune cautari online necenzurate in China. "Suntem constienti ca acest lucru ar putea insemna inchiderea Google.cn si a birourilor din China", a declarat Drummond, executivul Google.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri