Anul trecut a fost unul in care achizitiile pe segmentul guvernamental si cel de companii au fost mai mici decat asteptarile, dar al doilea semestru a adus o revenire pe sectorul consumer, ceea ce il face pe Irinei Burloiu, seful operatiunilor locale ale Intel, cel mai important producator de microprocesoare la nivel mondial, sa fie optimist in ceea ce priveste businessul pe 2010.
“Cred ca 2010 va fi mai bun pentru ca la nivel de piata va continua cresterea pe segmentul laptopurilor si al notebookurilor si, de asemenea va fi o crestere in privinta echipamentelor HD, care pe viitor acestea vor ajunge 3D. Cu siguranta, terminalele mobile vor fi castigatoarele anului 2010”, a declarat pentru Wall-Street Irinel Burloiu (foto), Business Development Manager Intel.

El a mai afirmat ca 2010 va fi mai bun decat anul trecut intrucat vor creste vanzarile de laptopuri si notebookuri datorita modernizarii tehnologiei si micsorarii preturilor, ceea ca va face tot mai multi utilizatori sa doreasca sa cumpere produse noi.

Burloiu spera ca in a doua jumatate a anului sa apara si in Romania dispozitivele mobile de acces la internet (MID-uri), adica un tip de computere de mana care permit accesul wireless la internet.

Potrivit unui studiu realizat de ABI Research, companie de cercetare in domeniul tehnologiei, pana in 2013, vor fi livrate aproximativ 130 de milioane de astfel de unitati, la nivel global.

Chiar daca despre 2010 spune ca va fi un an mai bun decat 2009, seful Intel recunoaste ca situatia economica a afectat si filiala locala a producatorului american, dar nu poate preciza cifra de afaceri si nici profitul intrucat compania este listata la Bursa si isi prezinta cifrele doar in rapoartele realizate la nivel global.

“In 2009 in segmentul guvernamental si de companii investitiile nu au fost la nivelul lui 2008, dar pe consumer, mai ales in a doua jumatate a anului, oamenii au continuat sa investeasca in tehnologie, in special in notebookuri si laptopuri. Totodata, am observat un trend local: in timp ce in strainatate oamenii cumpara un netbook ca pe o optiune, in Romania sunt cumparate ca prim calculator mai ales pe segmentul educational”, a spus Burloiu.

La cateva zile de la lansarea la nivel international, Intel a lansat noua familie de procesoare 2010 Intel Core care deja sunt disponibile la partenerii Acer, Asus, HP, Lenovo, Maguay, Prosys, RHS Company, Sony si Toshiba, dar si in magazinele Altex, Carrefour, Cel.ro, Domo, eMag.ro, PCfun.ro si Flanco.

In 2009, compania americana care detine 80% din piata internationala de microprocesoare instalate pe computere a inregistrat vanzari de 35.1 miliarde dolari, in scadere cu 7% fata de anul anterior si un profit net de 4,4 miliarde dolari, in scadere cu 17% fata de 2008.

Pe de alta parte, in trimestrul al patrulea, Intel a raportat un venit de 10.6 miliarde dolari in crestere cu 28% fata de 2008, intarind perspectivele pozitive pentru intreaga piata IT.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri