Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a transmis presedintelui Senatului a treia scrisoare prin care cere demararea masurilor pentru ca ordonanta de urgenta pentru infiintarea arbitrului telecom sa fie adoptata de urgenta, permitand astfel rezolvarea unei probleme "ce afecteaza credibilitatea pe plan european a Romaniei".
OUG 22/2009 este actul normativ prin care se infiinteaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). scrie NewsIn.

Prima scrisoare a fost transmisa Senatului in 18 septembrie 2009, iar cea de-a doua in 26 octombrie.

"O procedura de infringement (n.red incalcare a tratatului cu Uniunea Europeana) a fost deschisa anul trecut impotriva Romaniei pentru incalcarea independetei Autoritatii de Reglementare de catre Guvernul Tariceanu, iar inchiderea acesteia nu va avea loc pana cand textul OUG 22/2009 nu va fi aprobat printr-o lege. A trecut un an de la inceputul procedurii de infringement, aceasta va fi accelerata, existand riscul unor sanctiuni de ordin finaciar la adresa Romaniei. Ministrul Gabriel Sandu (foto) doreste sa sublinieze importanta solutionarii acestei probleme care afecteaza evolutia sectorului de telecomunicatii din Romania", se arata in comunicatul trimis de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Pe 29 ianuarie 2009, Comisia Europeana a transmis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere – prima etapa a actiunii de infringement - pentru incalcarea obligatiei de garantare a independentei autoritatii nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor.

Procedura de infringement a fost demarata din cauza imixtiunii in 2008 in independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor (ANC).

Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding i-a dat, la acel moment, asigurari ministrului MCSI Gabriel Sandu ca masura nu este indreptata impotriva noului guvern, ci este o urmare a actiunilor fostului guvern Tariceanu, care a incalcat independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor, concediindu-l pe seful acesteia si restructurand-o nemotivat.

In timpul guvernarii Tariceanu, Romania a primit deja doua scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, dupa ce seful fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis, iar autoritatea a fost restructurata prin ordonanta de urgenta.

In martie 2009, Autoritatea a trecut sub controlul Parlamentului Romaniei, prin reorganizarea sa sub denumirea Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), autoritate publica autonoma.

Astfel, noua entitate va fi finantata integral din venituri proprii. Aceasta va fi condusa de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.

In 22 aprilie 2009 actul normativ a fost aprobat de catre Camera Deputatilor, insa aprobarea lui de catre Senat intarzie, nereusindu-se a se da votul final.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri