Primii trei operatori de telecomunicatii pe piata locala - Orange, Vodafone si Cosmote- vor putea oferi servicii 3G (servicii multimedia si de transmisiuni de date) prin benzile de 2G (cele prin care in prezent sunt furnizate servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE), ceea ce ar putea la un dezavantaj pentru RCS&RDS in contextul in care acest operator nu are inca aceasta facilitate.

Decizia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) de a permite furnizarea de servicii 3G in benzile de frecventa de 900 si 1800 de Mhz va duce la extinderea suprafetei de acoperire 3G si in zonele rurale, in prezent serviciile 3G in banda de 2100 Mhz acoperind in jur de 45-50% din Romania, in special zona urbana.

Comparativ, suprafata tarii acoperita cu banda GSM pentru servicii de voce era de aproape 87% in cazul Vodafone, in jur de 90% in cazul Cosmote si 26% pentru RCS&RDS, potrivit datelor pentru primul semestru al anului trecut furnizate de ANCOM. Pentru Orange, arbitrul telecom nu a furnizat date.

Pe de alta parte, aceasta extindere vine totodata cu investitii mai mici pentru operatori, dar cu un potential semnificativ de atragere de noi clienti.

“Decizia faciliteaza acoperirea unei numar tot mai mare de posibili utilizatori cu servicii 3G si va duce la cresterea penetrarii internetului mobil in Romania. Doar tangential va afecta competitia, in sensul ca mai multe persoane vor putea utiliza aceste servicii. Exista o anumita plafonare a numarului de utilizatori de telefonie mobila, competitia va creste, iar tarifele vor fi influentate de acest lucru”, a explicat in cadrul unei conferinte de presa Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in telecomunicatii.


Cat de importanta este aceasta decizie pentru operatorii de telecom?

“Este un segment important pentru operatorii de telecomunicatii care pot oferi aceste servicii unui numar mai mare de client fara a suporta costurile insemnate ale acoperirii rurale cu UMTS 2100. Considerand penetrarea mai scazuta a internetului in mediul rural, aceasta zona ar putea reprezenta un viitor segment de crestere in acest domeniu”, a explicat pentru Wall-Street un specialist in domeniul telecomunicatiilor care nu a dorit sa fie citat.

Astfel, in timp ce primii trei operatori de telefonie mobila vor oferi servicii de internet mobil prin benzile de frecventa pentru serviciile de voce, RCS&RDS, operatorul care detine cea de-a patra licenta 3G nu va putea face acest lucru, avand doua alternative potrivit aceluiasi specialist telecom: fie sa nu ofere deloc servicii 3G in zona rurala fie sa faca acest lucru, dar cu investitii mult mai mari.


Sursa: Companiile, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii
* Cosmote a preluat reteaua 3G a Zapp, care conform ultimelor date dispononibile avea astfel de servicii in 23 de orase la 30 iunie 2009


“O sa vedem care este impactul acestei decizii pentru ca in primul rand trebuie sa vedem daca operatorii sunt dornici sa implementeze retele si sa investeasca pentru a furniza servicii in aceasta banda. Pe baza experientei din alte tari, credem ca vor implementa. Un alt lucru pe care nu il stim este ce va insemna acest lucru pentru competitie, care este la un nivel ridicat si acum”, a mai spus presedintele arbitrului telecom.

Furnizarea de 3G in benzile de 900 si 1800 de Mhz va fi posibila dupa ce licentele operatorilor vor fi modificate, cu respectarea unor obligatii: continuitatea furnizarii serviciilor de voce, protectia sistemelor GSM care vor functiona si in continuare in benzile de 900 MHz si 1800 MHz, precum si protectia sistemelor de radiocomunicatii existente in benzile adiacente.

Totodata lansarea de servicii 3G in benzile de 2G se va face dupa investitii in reproiectarea retelelor si instalarea unor echipamente noi care vor utiliza atat tehnologiile specifice comunicatiilor mobile de generatia a doua, cat si cele pentru sistemele de generatia a treia.

Pentru ca inca nu sunt date despre cum va fi influentat RCS&RDS de aceasta decizie, arbitrul telecom va realiza un studiu dupa aproximativ jumatate de an de la lansarea serviciilor pentru a vedea efectele asupra competitivitatii.

In cazul in care se va observa ca RCS&RDS este dezavantajat de aceasta decizie, ANCOM va lua o serie de masuri pentru a compensa posibilele pierderi ale operatorului controlat de Zoltan Teszari.

Aceste compensatii vor fi proportionale si pot consta in acordarea de bani, atribuirea unei benzi echivalente in banda de 800 Mhz care va fi eliberata dupa oprirea televiziunii analogice terestre sau poate avea loc chiar o reorganizare a benzilor de 900 si 1800 de Mhz, astfel incat operatorul care nu are spectru sa detina si el, ceea ce va duce la limitarea benzii controlate de ceilalti trei operatori.

Licentele de 2G ale Orange si Vodafone expira in 2011, iar cele ale Cosmote in 2014. Cele de 3G expira in 2019.

Vodafone si Orange au platit fiecare 76 de milioane de dolari pentru licentele de voce in 1996, in timp ce Cosmote a platit 53 de milioane de dolari in 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri