Guvernul a aprobat Hotararea vizand acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune si de modificare a HG nr. 1213/2009 pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.
„Tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra este un proces foarte important pentru dezvoltarea viitoare a serviciilor aferente comunicatiilor electronice in Romania. Trecerea la digital va aduce cu sine o alta etapa - cea a economiei digitale in Romania. Un beneficiu evident al efectuarii acestei trecerii este optimizarea utilizarii spectrului de frecvente, o resursa limitata ce trebuie foarte bine gestionata, iar oportunitatea oferita de noile tehnologii digitale, ce permit eliberarea dividendului digital, trebuie valorificata de tara noastra”, a declarat ministrul Gabriel Sandu (foto).

Ministrul Comunicatiilor a anuntat marti, in cadrul evenimentului International Digital Forum, ca aceasta Hotarare va urma sa fie adoptata de Guvern, mentionand cu aceasta ocazie punctele esentiale.

Scopul Hotararii de Guvern este stabilirea procedurilor de selectie, a conditiilor si a taxei de licenta privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru.

Licentele de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru se acorda operatorilor de multiplex in urma unei selecții organiate de ANCOM.

Se vor impune operatorilor o serie de conditii: de acoperire teritoriala si de populatie, de emisie Free to Air, de preluare si transmisie in conditii economice transparente si nediscriminatorii a posturilor publice nationale de televiziune transmise in sistem analogic, precum si a posturilor private de televiziune.

Procedura de selectie pentru doua licente de utilizare a frecventelor radio se va organiza cel tarziu pana pe 30 iulie 2010, urmand ca pana la data de 31 octombrie 2010 sa fie alocate si urmatoarele 4 multiplexe.

Taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane euro, urmand ca pentru primele doua licente sa se determine cuantumul ce va fi achitat tinand cont de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de acestia. Taxa de licenta nu poate fi mai mica de 1 milion de euro.

Calendarul vizat in Strategie si modificat prin HG-ul aprobat prevede urmatoarele:

- cel tarziu la 30 iunie 2011: realizarea unei acoperiri de minim 60% din populatie si 50% din teritoriu pentru multiplexele Free to air;

- cel tarziu la 31 decembrie 2011: realizarea unei acoperiri de minim de 80% din populatie si 70% din teritoriu pentru multiplexele Free to air;

- cel tarziu la 30 iunie 2012: realizarea unei acoperiri de minim 90% din populatie si 80% din teritoriu pentru multiplexele Free to air.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri