Daca piata de IT ar putea reveni in doi, trei ani ca valoare la nivelul din anii 2007-2008, in schimb nu acelasi lucru se va intampla in ceea ce priveste comportamentul managerilor din zona informatica, afirma Andrei Suciu (35 de ani), managing partner al companiei Pras Consulting, companie care ofera servicii si solutii IT pentru clienti precum Vodafone, GDF Suez, OTP Bank sau Rompetrol.
Astfel, in timp ce acum doi ani si jumatate, achizitile de servicii ori echipamente IT se faceau uneori fara mare atentie la bani, acum lucrurile sunt total schimbate si nici nu vor fi modificari majore in urmatorii cinci, sase ani.

“In urma acestui dus rece oamenii au devenit mult mai constienti de ce au nevoie. Cer mai multa calitate si sunt mult mai atenti la ce fac cu banii. Piata isi va reveni ca valoare, dar studiile de fezabilitate in legatura cu ceea ce este necesar vor fi facute mult mai bine. Chiar daca se va termina cu criza nu va fi imediat acelasi film ca inainte de 2008. Piata de IT din Romania a depins de investitiile straine. Statul facea achizitii pentru ca veneau bani din afara, iar daca strainii vor avea incredere in climatul de business din Romania vom putea vorbi de o relansare in IT, explica Andrei Suciu (foto sus).

Valoarea pietei de IT a fost anul trecut in jurul a 1,29 miliarde de euro fata de 1,83 miliarde de euro in 2008, conform companiei de cercetare IDC.

Pras Consulting este o companie fondata in 2002, iar in prezent are 14 angajati.

Anul trecut firma a ajuns la o cifra de afaceri de aproximativ 600.000 de euro si un profit net in jurul a 60.000 de euro, similar cu cel inregistrat in urma cu doi ani.

Pentru acest an, conducerea companiei isi doreste sa ajunga la un business de circa 750.000 de euro.

Pras Consulting ofera servicii pentru proiecte IT (servicii bazate pe infrastructura Microsoft si de auditare IT), externalizare, solutii de hosting, cablare structurata si distributie hardware si software, iar printre clientii companiei se numara Vodafone, GDF Suez, OTP Bank, Peli Filip, Colliers International, Rompetrol si Primaria Sectorului 2.

Andrei Suciu si Paul Roman (foto jos), cei doi parteneri in varsta de 35 de ani care au fondat firma in 2002, au lucrat ca si administratori de retea pentru compania de telecomunicatii Vodafone Romania, al doilea operator pe piata de telefonie mobila locala.

Andrei Suciu a lucrat pentru compania de telecomunicatii intre 1997 si 2006, iar Paul Roman incepand din 1999 si pana in acelasi an.


Chiar daca in general companiile nu ofera contracte fostilor angajati, in cazul celor doi lucrurile nu au fost asa, ba chiar cel mai mare proiect dezvoltat pana acum de Pras a fost realizat la finalul lui 2008 pentru Vodafone.

Proiectul a constat intr-o solutie pentru fax servere, prin care sunt trimise si primite fax-uri in reteaua companiei.

Daca pana acum toti clientii firmei au fost castigati prin recomandari, din primavara acestui an Pras a semnat un contract cu compania de relatii publice NNC pentru a se dezvolta in zona de marketing si vanzari si implicit pentru a creste numarul de client.

In 2009, jumatate din veniturile companiei au provenit din segmental de externalizare IT, o zona in care din cauza crizei, bugetele au scazut de la 25.000-150.000 de euro la in jur de 2.000-100.000 de euro.

Printre clientii cei mai mari ai companiei in zona de outsourcing se numara Global Remote Services, Colliers International si Primaria Sectorului 2.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri