Cu o zi inainte de ultima intalnire de ieri alaturi de presa de business in pozitia de CEO al Vodafone Romania, Liliana Solomon era in Ungaria, una dintre cele 14 piete europene pe care le va gestiona din viitoarea functie. Saptamana viitoare, ea va calatori in Turcia, Grecia si Cehia, iar acesta este abia inceputul noului job al managerului care a condus vreme de 5 ani filiala locala a grupului britanic Vodafone.
“Merg sa inteleg fiecare tara cu particularitatile sale si trebuie sa ajung sa le visez, astfel incat, atunci cand voi avea o videoconferinta cu Grecia, sa imi fie mai usor sa ii ajut pe cei de acolo, in functie de nevoile lor, sa identific lucrurile comune si diferentiatoare”, spune Liliana Solomon, anticipand deja sarcinile functiei de top management la Londra, din care va raspunde de operatiunile Vodafone in Europa.

Liliana Solomon, in varsta de 46 de ani, este considerata cel mai puternic executiv roman din industria locala telecom, iar din decembrie se muta la Londra, unde va fi director de operatiuni pentru regiunea europeana. “Voi avea un alt stil de viata, chiar si cu 12 videoconferinte intr-o zi. Poate ca in viitorul job voi fi mai mai mult in avion decat la Londra. Uneori, calatoritul nu este o placere. Se intampla sa fie ceata, sa stai si cinci ore in aeroporturi, deci schimbarea va avea cu siguranta un impact asupra vietii mele profesionale. Insa, este un job foarte provocator. Este practic o promovare care a venit la sugestia celor de la Londra”, spune Liliana Solomon.

Ea regreta ca nu a apucat in acesti 5 ani sa viziteze din nou manastirile din Moldova pe care le-a vazut in copilarie si ca nu a ajuns in Muntii Carpati. “Poate ca nu m-am bucurat cum trebuie de acesti ani care au trecut foarte repede. (…). Sunt cateva lucruri pe care acolo (la Londra, n.red.) nu le voi mai avea, cum ar fi vremea de aici. Cred ca in viata nu este nimic perfect, insa este important ca lucrurile pe care le apreciezi sa fie mai multe la numar decat cele negative”.

Liliana Solomon va fi inlocuita de la 1 decembrie de Inaki Berroeta, cel care a condus operatiunile companiei de telecom din Malta din iulie 2007, caruia ii va da sfaturi doar daca ii va solicita acest lucru. “Ii pot spune doar ca Romania este o piata in care nu se va plictisi. El va afla singur cum arata piata locala. Eu sunt o persoana care da sfaturi doar atunci cand mi se cer”.

Ea este convinsa ca Romania va reveni la o stare de prosperitate economica in urmatorii ani. “Ce a fost mai greu a trecut, dar e greu de anticipat cum va fi in 2011. Sunt numerosi factori care trebuie luati in considerare, insa evolutia economica va fi sustinuta de investitiile straine, care vor aduce valoare adaugata”, spune CEO-ul Vodafone Romania.

Ce spune Liliana Solomon, despre:

Revenirea economiei -
"Este dificil de spus cum va evolua economia romaneasca. Sunt abordari conform carora revenirea va fi generata de consum, altele care spun ca va veni din exporturi. Un factor important este evolutia euro si a dolarului american, care in ultimele doua luni a avut un curs foarte volatil la nivel international. Pentru Romania, care vrea sa creasca prin exporturi, volatilitatea poate modifica evolutia unor indicatori macroeconomici".

Evolutiei pietei de telecom - “Telecomul, o piata diferita de restul pietelor din Romania, va creste daca vom avea crestere economica. Ce a fost mai greu a trecut. Anul viitor va fi unul plin de provocari. Totul depinde de reluarea consumului".

Cum va arata clientul de telecom peste 5 ani: “Clientul va avea mai multe terminale care vor interactiona intre ele, fiecare cu propriul SIM. Clientul va si mai bine informat pentru ca Internetul va aduce mai aproape informatiile decat acum”.

Concurenta din telecom: “Exista doua piete in Europa care au fost distruse de concurenta, din cauza preturilor: Romania si Grecia. Preturile sunt foarte jos. Intrebarea e cum sa mentii aceasta profitabilitate la preturi reduse. Cand esti student la economie, inveti ca diferentierea nu se mai face prin pret. Un pret este imitat imediat”.

Lupta cu Orange pentru pozitia de lider in piata.
“Fara sa devii numarul 1 ca brand, nu poti reusi sa ajungi si primul din punct de vedere financiar. Sunt convinsa ca ne indreptam in directia care trebuie, iar de la luna la luna ne imbunatatim indicatorii financiari. Ca manager, exista vesnica dilema: daca iti doresti un succes imediat sau unul pe termen lung. Trebuie sa iti faci niste swap-uri cu prioritati. Pentru mine, succesul unei companii pe termen lung este cel mai important lucru. (..) Vodafone sta mai bine decat Orange in privinta cash-flow-ului si a profitabilitatii, pe baza rezultatelor financiare”.

Cei 5 ani la sefia Vodafone Romania:
“A fost cea mai frumoasa perioada din cariera mea, iar modul in care am lucrat cu colegii mei este un prilej de mandrie. Din punctul de vedere al realizarilor profesionale, acesti 5 ani au fost marcati de lansari de produse si servicii noi, intr-o industrie foarte dinamica, cu multe dezvoltari tehnologice”. (..). “Le-am avut pe toate in acest mandat: satisfactii, provocari, multa munca si multe schimbari in piata, schimbari tehnologice si economice. Pot sa spun ca, atunci cand ma uit inapoi, nu im vine sa cred ca au fost 5 ani. Cand iti place ceea ce faci, timpul are alta valoare”.

Citeste si Cea mai puternica romanca manager la nivel international. Ce mostenire lasa Liliana Solomon in Romania


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri