Consiliul Concurentei a amendat Orange Romania si Vodafone Romania cu 63 milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta, a declarat, astazi, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

[Update2] Orange si Vodafone Romania nu au dorit sa recunoasca faptul ca au facut abuz de pozitie dominanta, situatie in care amenzile primite s-ar fi putut reduce cu circa 25%, a declarat pentru wall-street.ro Bogdan Chiritoiu, presedinte al Consiliului Concurentei (CC), institutie care a amendat marti cei doi operatori cu 63 mil. euro, in total. Citeste mai multe aici.

[Update 1]
Cei doi operatori amendati se opun vehement deciziei Consiliului Concurentei si spun, la unison, ca vor contesta hotararea in justitie. Vezi mai jos declaratiile oficiale ale celor doi operatori.

Orange Romania

“Decizia anuntata astazi de catre Consiliul Concurentei se refera la o investigatie demarata in anul 2006 cu privire la o posibila incalcare a Legii concurentei de catre Orange Romania, Vodafone Romania si Romtelecom. Investigatia priveste termenii si conditiile agreate intre operatorii telecom pentru terminarea apelurilor internationale in Romania. Dorim sa subliniem ca obiectul investigatiei nu se refera la relatia dintre Orange Romania si clientii de telefonie mobila din Romania”, au declarat oficialii celei mai mari companii telecom de pe piata locala, pentru wall-street.ro.

“Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sanctiunea aplicata este nejustificata si Orange Romania va contesta aceasta decizie in instanta”, continua acestia.

“Orange Romania si-a desfasurat dintotdeauna activitatea pe piata in deplina conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulile de concurenta. Orange Romania se abtine de la orice comentarii suplimentare pana la momentul comunicarii motivarii deciziei”.

Vodafone Romania


"Suntem surprinsi si dezamagiti de decizia anuntata astazi de Consiliul Concurentei in investigatia privind abuzul de pozitie dominanta fata de operatorul Netmaster Communications. Vodafone Romania considera ca nu a intreprins nicio actiune care sa impiedice accesul Netmaster Communications la reteaua sa, in vederea derularii traficului de apeluri internationale, punct de vedere exprimat si pe parcursul investigatiei.
Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei in justitie”, spun si oficialii filialei locale a operatorului britanic.

“In perioada supusa investigatiei, Netmaster Communications a derulat trafic international de voce printr-un acord de interconectare incheiat anterior cu Vodafone Romania. Absenta unui contract specific pentru traficul international de voce se datoreaza refuzului Netmaster de a accepta aceleasi conditii contractuale oferite si celorlalti operatori, Netmaster solicitand la momentul respectiv un tratament preferential", incheie acestia.

Stirea initiala

Orange a fost amendata cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane de euro.

"Investigatia a fost finalizata in decembrie anul trecut, apoi a fost trimisa celor doi operatori pentru ca acestia sa vada rezultatele si pe 25 ianuarie a avut loc audierea operatorilor", a declarat ieri pentru wall-street.ro, Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

Bogdan Chiritoriu a spus ca operatorii au dreptul sa conteste decizia Consiliului Concurentei in justitie, potrivit Mediafax.

In aceasta ancheta este implicat si Romtelecom, insa dosarul celui mai mare furnizor de telefonie fixa pe piata locala urmeaza sa fie finalizat in lunile urmatoare.

Investigatia a inceput in 2006 dupa ce compania Netmaster Communications a reclamat la Consiliul Concurentei faptul ca principalii operatori de telefonie din Romania ii refuza dreptul de revanzare a serviciilor de interconectare si blocheaza dezvoltarea pietei, operatorul pierzand circa 30% dintre clienti in cateva luni.

Oficialii reclamantilor sustineau atunci ca operatorii mobili incalca legea interzicand terminarea in retelele proprii a apelurilor venite pe linia de interconectare cu Netmaster, dar initite in retelele altor operatori, in timp ce Romtelecom era acuzata ca refuza accesul Netmaster Communications la reteaua sa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri