Cum sa folosesti statisticile Eurostat pentru a intelege de ce carburantii, gazele si electricitatea se scumpesc pe zi ce trece? "Energia Europei", lansat la inceputul anului, este un site care explica pe intelesul tuturor, prin instrumente vizuale dinamice, care sunt obiectivele statelor Uniunii Europene in domeniul energetic si ce progrese au facut pentru atingerea lor. Cititi un scurt interviu cu Jonathan Gray, coordonator de comunitate in cadrul Open Knowledge Foundation, unul dintre creatorii site-ului.


Wall-Street.ro: Ce v-a determinat sa puneti in aplicare un astfel de proiect?

Jonathan Gray: Am fost interesat foarte multa vreme de cum pot folosi instrumente vizuale pentru a ajuta oamenii sa inteleaga probleme importante si totodata complexe. Cum putem obtine energie si ce efecte are ea asupra mediului este un exemplu relevant pentru o problema greu de inteles si de evaluat fara a avea la indemana un context mai amplu.

In mod similar, este greu de inteles si de evaluat politici in acest domeniu fara sa intelegi impactul pe care acestea il vor avea si fara a avea o imagine mai clara si mai ampla asupra a ceea ce se intampla. Proiectul energy.publicdata.eu are ca obiectiv sa faca din politicile de mediu ale UE un pic mai usor de inteles prin oferirea unui context mai amplu.

Wall-Street.ro: Care au fost cele mai mari dificultati cu care v-ati confruntat pe parcursul elaborarii proiectului?

Jonathan Gray: Cea mai mare dificultate a fost legata de program: am inceput si finalizat proiectul in mai putin de doua saptamani. Echipa noastra nu prea a reusit sa se odihneasca in aceasta perioada. De asemenea, o alta provocare a fost seria de traduceri ale site-ului pe care a trebuit sa le facem, in mai putin de 24 de ore. Am tradus site-ul, cu ajutorul voluntarilor, in 16 limbi.

In plus, am avut cateva probleme cu colectarea tuturor informatiilor pe care le doream. Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul UE, a avut o serie de date-cheie care ne-au fost de mare folos. Suntem cu siguranta interesati in continuarea colectarii informatiilor despre energie si mediu si suntem deschisi oricaror sugestii care ne-ar fi de folos.

Wall-Street.ro: Care a fost feedback-ul utilizatorilor pana acum? Luati in considerare posibilitatea de a extinde conceptul si pentru alte domenii, de exemplu pentru agricultura, folosind aceleasi surse de informatii?

Jonathan Gray: Feedback-ul utilizatorilor a fost unul pozitiv. Am primit raspunsuri pozitive de la tot felul de oameni: de la cetateni obisnuiti, pana la factori de decizie, militanti in domeniul mediului si cercetatori. La Open Knowledge Foundation (fundatia care a dezvoltat proiectul – n.r.) suntem interesati sa continuam folosirea de instrumente vizuale pentru a intelege probleme complexe. De exemplu, avem un proiect numit WhereDoesMyMoneyGo.org, care ajuta platitorii de taxe din Marea Britanie sa intelegea cum este cheltuit banul public. Suntem in curs de dezvoltare de versiuni in tari din toata lumea, incepand cu Germania, Italia, Mexic, Spania, Uganda si Uruguay. Suntem interesati sa realizam o versiune si pentru Romania.

Wall-Street.ro: Care au fost costurile financiare ale proiectului? De unde au provenit banii?

Jonathan Gray: Comparativ cu alte proiecte similare, este vorba despre un buget foarte mic, limitat. O parte din costurile software-ului de baza a fost suportat de un proiect european la care lucram si care are ca obiectiv adunarea de informatii locale, regionale si nationale din toata Europa (publicdata.eu). In rest, aproape totul a fost realizat de voluntari, inclusiv cercetarile pentru colectarea de informatii, dezvoltarea conceptului, traducerile, convorbirile cu experti in statistica si cercetatori in domeniul politicilor, comunicarea cu publicul pe Twitter si pe e-mail.

Wall-Street.ro: Aveti in plan alte proiecte similare? La ce va ganditi pentru urmatoarele luni?

Jonathan Gray: Ne concentram mai ales pe a-i ajuta pe oameni sa furnizeze informatii intr-o forma care sa permita reutilizarea lor in proiecte de acest gen. De exemplu, am putea colabora cu guverne de peste tot in lume pentru a colecta informatii pe care sa le facem publice pe website-uri ca data.gov.uk. Suntem de asemenea interesati sa lucram cu jurnalisti, organizatii nonprofit si oameni obisnuiti pentru a intelege ce le-ar fi lor de folos pentru viata de zi cu zi.

Lucram in prezent la mai multe planuri – de la proiecte prin care oamenii sa intelegea evolutiile pe plan international (Yourtopia.net), pana la instrumente pentru a-i ajuta pe studenti sa faca adnotari despre lucrarile lui Shakespeare (OpenShakespeare.org). In general, fundatia are multe proiecte din diverse domenii, dar elementul comun este impartasirea de cunostinte in mod eficient. Avem intotdeauna proiecte in dezvoltare si cautam mereu idei noi.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri