Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiara globala, a spus ca recentul cutremur din Japonia a avut loc in “cel mai prost moment”, in conditiile in care tara se straduieste sa-si reduca deficitul bugetar, potrivit Bloomberg.com.
“Acesta este cu siguranta cel mai rau lucru care i s-ar fi putut intampla Japoniei, in cel mai prost moment”, a declarat Roubini la postul de televiziune Bloomberg. “Vor exista stimuli fiscali pentru reconstructie, dar Japonia are deja un deficit bugetar de aproape 10% din produsul intern brut si o populatie care imbatraneste”.

Banca Japoniei s-a angajat sa asigure stabilitatea financiara a tarii, dupa ce in urma cutremurului devastator Toyota, Sony, rafinarii petroliere si alte companii au fost nevoite sa opreasca activitatea unor fabrici, iar actiunile au avut scaderi puternice.

Banca centrala anuntase luna trecuta ca cea de a treia economie a lumii isi va reveni dupa o contractie in al patrulea trimestru.

Pe termen scurt, un astfel de soc tinde sa slabeasca activitatea economica, a spus Roubini. O revenire lenta ar putea avea loc in acelasi trimestru, iar in timp, daca va exista o cantitate mare de stimuli fiscali, s-ar putea produce redresarea economica.

Ministrul japonez de finante a declarat ca e prea devreme pentru a aprecia care va fi impactul cutremurului asupra economiei.

“Cu siguranta va avea o influenta negativa asupra pietei de capital, avand in vedere ca au fost afectate bunurile materiale”, a mai spus Roubini. “De asemenea, efectele asupra increderii vor fi semnificative”.

Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat recent ca neimplementarea unor reforme fiscale in Japonia va avea un impact negativ asupra ratingului tarii, amplificand astfel presiunile asupra guvernului de a elabora un plan credibil de reducere a datoriei publice.

Standard & Poor's a retrogradat in luna ianuarie, pentru prima data in ultimii noua ani, ratingul datoriei nipone, motivand decizia prin lipsa unui plan coerent de reducere a datoriilor. In plus, un oficial al Fondului Monetar International a declarat atunci ca datoria de uriasa a Japoniei este nesustenabila pe termen lung.

Japonia este cel mai mare creditor extern net din lume
, iar rezervele valutare, de peste 1.000 de miliarde de dolari, sunt depasite numai de cele ale Chinei.

Vezi ce inseamna catastrofa din Japonia pentru asiguratori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri