Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similara celei de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen, informeaza 9AM.ro.
[Update 3] Autoritatile nipone au decretat starea de urgenta la a doua centrala nucleara afectata de cutremurul de vineri, dupa inregistrarea unui nivel ridicat de radioactivitate, anunta Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).

"Autoritatile japoneze au informat AIEA ca este stare de urgenta la centrala nucleara de la Onagawa. Conform autoritatilor nipone, cele trei reactoare nucleare de la Onagawa sunt sub control", se arata intr-un comunicat al AIEA.

Conform reglementarilor nipone, "alerta a fost declansata din cauza nivelului ridicat de radioactivitate, care depaseste limitele normale in zona centralei. Autoritatile incearca sa afle care este sursa radiatiilor", explica AIEA

[Update 2] Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat ca statul nipon traverseaza cea mai dificila criza de dupa Al Doilea Razboi Mondial, subliniind faptul ca situatia la centrala nucleara Fukushima ramane grava. El si-a exprimat insa increderea in capacitatea natiunii sale de a depasi aceasta situatie.

[Update] Oprirea mai multor reactoare nucleare, ca urmare a avariilor provocate de cutremurul de vineri din Japonia, risca sa genereze un deficit de energie electrica, a avertizat ministrul nipon al Industriei, cerand limitarea consumului industrial.

Guvernul a cerut utilizatorilor sa isi limiteze consumul de energie electrica, solicitand companiilor sa reduca la minimum utilizarea de electricitate.

Compania energetica Tokyo Electric Power (TEPCO) a cerut inca de sambata consumatorilor individuali sa reduca nivelul de utilizare a energiei, in conditiile in care cererea ar putea depasi capacitatea sa de productie actuala.


Purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adaugat insa ca invelisul reactorului 3 poate rezista in cazul unei explozii, chiar daca ar putea fi deformat.

El a precizat ca nu sunt necesare noi evacuari in apropierea centralei, iar o eventuala explozie nu va pune in pericol populatia din zona.

Guvernul japonez considera ca este posibil ca la doua dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 sa fi fost declansate procese de fisiune, dupa o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.

"Credem ca este foarte probabil sa se fi declansat o fisiune", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano.

"Nu putem verifica ce se intampla in miezul reactorului, dar luam masuri plecand de la aceasta ipoteza", a adaugat el, referindu-se la reactoarele 1 si 3 de la centrala nucleara, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfunctii ale sistemelor de racire.

O explozie a fost auzita, sambata, la centrala nucleara japoneza Fukushima 1. Fukushima este a doua centrala din lume ca numar de reactoare. Reactorul la care s-a produs explozia are o vechime de 40 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri