Liderul libian Muammar Kadhafi a avertizat Occidentul ca nu il va lasa sa exploateze petrolul libian, intr-o interventie audio difuzata duminica de televiziunea publica. El a declarat, de asemenea, ca "tot poporul libian are arme" si victoria ii va apartine, anticipand insa "un razboi lung".
"Noi suntem invingatorii, voi sunteti invinsii. Noi nu ne vom retrage de pe campul de batalie pentru ca ne aparam teritoriul si demnitatea", a declarat Kadhafi, intr-un mesaj audio, al doilea de la inceperea, sambata dupa-amiaza, a operatiunii militare internationale, lansata in virtutea rezolutiei ONU numarul 1.973, adoptata joi seara.

Operatiunile aeriene continuau duminica deasupra Libiei in cadrul coalitiei internationale. Fortele loiale liderului libian Muammar Kahdafi bombardeaza orasul Misrata folosind tancuri, artilerie si tunuri, a declarat un martor ocular citat de CNN.

Operatiunea a inceput sambata cu survolarea teritoriului libian de catre avioane de vanatoare Rafale si Mirage 2000, care au distrus mai multe blindate ale fortelor loiale lui Kadhafi, potrivit Mediafax.

Romania trebuie sa astepte o decizie si o reactie a NATO privind o operatiune militara in Libia, iar CSAT sa exprime un punct de vedere, a declarat vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru, adaugand ca resursele Romaniei nu permit o implicare militara.

Presedintele Traian Basescu a declarat la TVR ca Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata in privinta situatiei din Libia, deoarece tara noastra a anuntat deja ca este solidara si respecta fara niciun comentariu rezolutia 1973 a ONU din 17 martie. Traian Basescu a spus ca Romania va actiona in interiorul NATO si se va alinia deciziilor Aliantei.

Rezolutia ONU prevede stabilirea unei zone de interdictie aeriana in Libia, in vederea protejarii populatiei civile. "Consider fara niciun fel de retinere ca un sef de stat care trage in propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate", a spus Traian Basescu. Presedintele a mai spus ca, in acest moment, NATO nu actioneaza pe teritoriul Libiei, iar Romania, ca membru al Aliantei, a participat la toate procesele de decizie politica din interiorul acesteia si la procesele de planificare militara. "Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo", a spus seful statului.

1. Sunteti de acord cu decizia Coalitiei de a ataca Libia?

2. Credeti ca Romania ar trebui sa participe la interventie?

3. Considerati ca inlaturarea lui Kadhafi va aduce pacea in Libia?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri