Un seism puternic, cu magnitudinea 7,4, s-a produs astazi la aproximativ 40 de kilometri de coasta de nord-est a Japoniei, a anuntat Agentia meteorologica japoneza, care a avertizat cu privire la un tsunami de pana la doi metri inaltime.
Persoanele care locuiesc de-a lungul coastelor prefecturii Miyagi trebuie sa evacueze zona si sa mearga spre locuri mai inalte, in conditiile in care se preconizeaza valuri ce pot atinge doi metri inaltime, anunta Mediafax.

Un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic inregistrat vreodata in Japonia, s-a produs la 11 martie tot in prefectura Miyagi, fiind urmat de un tsunami de peste zece metri inaltime, care a devastat totul in calea sa. Catastrofa s-a soldat cu aproape 28.000 de morti si disparuti.

Noul cutremur, a carui magnitudine a fost estimata la 7,4 de serviciile meteorologice japoneze, s-a produs joi la ora 23.23 (17.23, ora Romaniei), la o adancime de 40 de kilometri. Epicentrul sau a fost localizat in Oceanul Pacific, la 40 de kilometri de coasta prefecturii Miyagi.
Seismul a fost resimtit pana la Tokyo, la 400 de kilometri sud, unde imobilele si casele s-au clatinat cateva zeci de secunde.

Televiziunea publica NHK a precizat ca cele doua centrale nucleare de la Fukushima nu au suferit pagube.

Centrala Fukushima Daiichi (Numarul 1) a fost grav avariata in urma trecerii unui val seismic de 14 metri inaltime, la 11 martie.
Reteaua de alimentare electrica a fost inundata, iar circuitele de racire s-au oprit, provocand un inceput de fisiune a barelor de combustibil nuclear in patru dintre cele sase reactoare ale acesteia.

Program de creditare de 12 miliarde dolari pentru regiunile calamitate

Banca Japoniei lansase astazi un program de creditare de 1.000 de miliarde de yeni (12 miliarde de dolari) pentru bancile din regiunile cel mai grav afectate de cutremurul de luna trecuta si de valurile tsunami care au urmat, transmite Reuters.

Banca centrala a hotarat, de asemenea, sa nu modifice politica monetara, lasand ratele dobanzilor la 0-0,1%, insa a avertizat ca perspectiva economica este incerta. Avertismentul reprezinta un semnal ca politica monetara ar putea fi relaxata si mai mult, in conditiile in care criza nucleara si intreruperile alimentarii cu energie electrica afecteaza productia si increderea investitorilor si populatiei in economie.

"Economia Japoniei se confrunta cu presiuni puternice, in special asupra productiei, din cauza cutremurului. Dezastrul a dus la o scadere accentuata a productiei in unele zone, afectand lanturile de aprovizionare. Au fost afectate semnificativ, de asemenea, exporturile si cererea interna din partea populatiei", se arata intr-un comunicat al bancii.

Japonia se confrunta cu cea mai grava criza de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa ce arhipelagul a fost zguduit luna trecuta de un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de valuri tsunami care in unele zone au atins inaltimi de peste zece metri. Guvernul estimeaza la 300 de miliarde de dolari pagubele materiale provocate de aceste dezastre. Analistii avetizeaza, insa, ca pagubele sunt mai mari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri