Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde (foto), pare sa aiba cele mai mari sanse sa-l inlocuiasca pe conationalul Dominique Strauss-Kahn in pozitia de director general al FMI, din moment ce tarile emergente nu reusesc sa se uneasca in spatele unui candidat, transmite Bloomberg.
Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a cerut joi numirea urgenta a unui nou director general, iar administratia Obama a evitat sa sustina deschis vreun candidat, scrie Mediafax.

"Vrem sa vedem un proces transparent, care sa conduca la o succesiune prompta", a afirmat Geithner intr-un comunicat. John Lipsky, adjunctul care a preluat interimatul in pozitia de director general, "va conduce cu experienta si abilitate Fondul in acest moment critic pentru economia globala", a adaugat oficialul american.

Oficialii europeni fac presiuni pentru a mentine un candidat propriu pe pozitia de director general, conform cu o traditie care dateaza inca de la infiintarea institutiei, in 1945. FMI fuznieaza o treime din pachetele de bailout ale tarilor europene si a aprobat anul trecut imprumuturi de urgenta in valoare totala de 91,7 miliarde de dolari.

Italia si Suedia o sprijina deschis pe Lagarde, iar ziarul german Handelsblatt scrie ca guvernul de la Berlin se pregateste sa se alature grupului de sustinatori ai ministrului francez.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat intr-o conferinta de presa ca problemele din Europa impun un candidat european, dar a refuzat sa nominalizeze o persoana preferata.
"As spune ca pe Christine Lagarde o recomanda calitati remarcabile", a declarat joi ministrul Finantelor din Suedia, Anders Borg, intr-un interviu pentru Bloomberg Television. Sexul feminin "este un avantaj", din moment ce "jumatate din omenire nu a fost reprezentata ca director general" al FMI, a adaugat el.

Premierul italian Silvio Berlusconi a afirmat ca Lagarde ar fi "o alegere excelenta", potrivit unui comunicat transmis joi de guvernul de la Roma. Berlusconi a adaugat ca este "de importanta fundamentala" ca Europa sa ajunga la un candidat comun cat mai repede cu putinta.

Intre timp, oficialitati din mai multe state cu economii emergente, precum Thailanda, Rusia sau Africa de Sud, au declarat ca urmatorul director general al FMI ar trebui sa provina dintr-o tara aflata in curs de dezvoltare.

Economiile emergente nu au reusit insa pana acum sa se ralieze in spatele unui candidat unic, asa cum o sustin liderii europeni pe Lagarde.

China nu a sprijin public vreun candidat, iar Tailanda si Insulele Filipine il sustin pe ministrul Finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam. Guvernul chinez l-a intrebat Peter Mandelson, fost ministru al afacerilor in Marea Britanie si comisar european pentru comert, daca este interesat de pozitie, potrivit ziarului The Guardian, care nu a precizat sursa informatiilor.

Strauss-Kahn, fost ministru francez al finantelor si al zecelea director general al FMI, a demisionat joi, la patru zile dupa ce a fost arestat la New York pentru acuzatii de tentativa de viol. El sustine ca este nevinovat.

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a cerut o decizie urgenta privind noul lider al FMI, notand ca arestarea lui Strauss-Kahn a impiedicat eforturile de rezolvare a crizei financiare din Grecia.

"Nu putem pierde timpul. Resimtim o deficienta de leadership in solutionarea crizei din Grecia", a declarat Vam Rompuy joi la Bruxelles.

Directorul general adjunct al FMI John Lipsky va asigura interimatul in functia de directro general pana la selectarea unui nou lider, a anuntat FMI intr-un comunicat transmis miercuri. Lipsky, fost economist sef al JPMorgan Chase, se va retrage in luna august.

Lipsky a calificat-o pe Christine Lagarde drept "foarte, foarte talentata" si "un lider capabil".

Salariul lui Strauss-Kahn era, in iulie 2009, de 441.980 de dolari pe an dupa impozitare, plus un fond de cheltuieli de 79.120 dolari, de asemenea dupa taxe. Fondurile "i-ar fi permis un nivel de trai adecvat pozitiei de director general", potrivit contractului sau. In plus, fostul sef al FMI putea deconta "cheltuieli rezonabile de divertisment" si calatori first-class.

Potrivit regulilor FMI, Consiliul Executiv selecteaza directorul general, iar oricare membru al forului poate face o nominalizare. Inainte de numirea lui Strauss-Kahn, in 2007, Consiliul a subliniat ca orice candidat "trebuie sa aiba un trecut distins in chestiuni de politicã economicã la nivel inalt" si "sa demonstreze capacitatile manageriale si diplomatice necesare pentru conducerea unei institutii cu caracter global".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri