Comisia Europeana (CE) pregateste pentru Grecia un acord dupa modelul Initiativei de la Viena, prin care bancile sa extinda voluntar scadentele datoriilor statului elen, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, potrivit cotidianului Sueddeutsche Zeitung, scrie Mediafax.
Discutiile pentru al doilea program de asistenta financiara penttru Grecia se apropie de final, a spus Rehn.

"Pregatim un acord pe baza Initiativei de la Viena, prin care bancile sa pastreze pentru o perioada mai lunga obligatiunile, iar acest lucru sa fie facut voluntar. Suntem pregatiti sa analizam o solutie care este bazata pe o extindere voluntara a maturitatilor obligatiunilor si care sa nu conduca in niciun caz la incapacitate de plata", a spus comisarul pentru Afaceri Monetare.

Presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a scris, intr-un articol publicat de acelasi cotidian, ca nu exista nicio obiectie impotriva extinderii voluntare a obligatiunilor. Ramane, insa este de vazut "cat de dispusi (sa participe, n.r.) sunt investitorii privati", a afirmat Weidmann.

"Politicienii nu pot presupune ca bancile centrale din zona euro vor accepta o extindere a maturitatilor investitiilor pe care le detin sau ca vor accepta prin operatiunile de refinantare drept garantii obligatiuni din partea statelor cu rating de insolventa", a spus el.

Comentariile celor doi au loc inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro, care ar trebui sa pregateasca o intalnire programata pentru 20 iunie la Luxemburg, cand oficialii ar trebui sa finalizeze detaliile unui al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia .

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a lasat clar sa se inteleaga, saptamana trecuta, ca institutia centrala europeana se opune oricarui plan de implicare a sectorului privat care ar putea fi considerata drept incapacitate de plata de catre agentiile de rating.

Indicand natura sensibila a dezbaterilor din cadrul BCE, vicepresedintele institutiei, Vitor Constancio, a trebuit sa retracteze vineri comentarii facute in aceeasi zi, in care afirma ca Trichet nu exclude o extindere a maturitatilor datoriilor Greciei.

Statele creditoare, in special cele din nordul Europei, ca Germania, Olanda sau Finlanda, sunt tot mai "obosite" in privinta asigurarii de finantare, in timp ce Grecia este tot mai "extenuata" de introducerea de masuri de austeritate, noteaza Reuters.

Rehn a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung ca este ingrijorat de aceasta evolutie.

"Este important sa evitam ca «incendiul» din Grecia, Irlanda, si Portugalia sa se extinda la nivelul intregii Europe", a spus el.

Weidmann, de asemenea membru in consiliul guvernatorilor BCE, a reiterat comentarii facute la sfarsitul saptamanii trecute, afirmand ca Grecia isi controleaza propria soarta si ar putea ajunge la incapacitate de plata daca nu reformeaza economia dupa cum a convenit in programul de asistenta financiara.

"Solidaritatea nu este un drum cu sens unic, este bazata pe reciprocitate. Daca un stat se decide sa nu-si indeplineasca obligatiile asumate la primirea de sprijin extern, bazele acestui sprijin dispar", a spus el.

O astfel de situatie ar impovara restul statelor din zona euro cu incertitudini, rscuri si costuri suplimentare, "dar euro ar supravietui unui astfeld e test nedorit", a daugat seful Bundesbank.

Initiativa de la Viena a reprezentat o componenta cheie a acordurilor de imprumut dintre Fondul Monetar International si Ungaria, Romania, Letonia si Serbia.

Potrivit planului, marile grupuri bancare active in regiune s-au angajat public sa-si sustina subsidiarele din statele respective prin rostogolirea finantarilor si asigurarea de capital suplimentar in caz de necesitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri