Grupul franco-belgian Dexia este pregatit sa rostogoleasca voluntar datorii de 4,2 miliarde de euro ale Greciei, a declarat o sursa din sectorul financiar, si se adauga astfel institutiilor de credit dispuse, de principiu, sa participe la un nou pachet de ajutor pentru statul elen, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.
Statele din zona euro vor ca detinatorii privati de obligatiuni ale Greciei sa rostogoleasca datorii de pana la 30 de miliarde de euro, parte a unui nou pachet de masuri de urgenta pentru Atena, despre care sursa citata afirma ca ar putea ajunge la 120 miliarde de euro. Detaliile implicarii sectorului privat nu au fost inca definitivate.

Sursa Reuters a afirmat ca Dexia, care are o expunere de 5,4 miliarde de euro pe obligatiuni ale statului elen, a negociat cu banca centrala a Belgiei in privinta unei posibile implicari intr-o rostogolire a datoriilor, iar grupul ar fi dispus sa participe, insa cu doar cu active de 4,2 miliarde de euro.

Reprezentantii bancii centrale nu au fost disponibili, iar cei ai Dexia nu au dorit sa comenteze.

Bancile centrale din Germania, Franta si Olanda au inceput discutii cu institutiile financiare privind o posibila participare la un program de sprijin pentru Grecia, au declarat, miercuri, surse apropiate situatiei pentru Reuters.

O sursa din guvernul italian a afirmat ca bancile locale sunt dispuse sa rostogoleasca obligatiuni ale statului elen pe care le detin, parte a unui program voluntar, asemanator Initiativei de la Viena din 2009, prin care bancile au convenit sa-si mentina expunerea fata de tari din Europa Centrala si de Est in contextul crizei financiare.

Cotidianul spaniol El Pais a anuntat, joi, ca ministrul Economiei, Elena Salgado, s-a intalnit, miercuri, cu bancherii pentru a discuta o eventuala participare a acestora, chiar daca sectorul financiar din Spania nu este un creditor major al Greciei. Cele mai mari expuneri fata de datoriile statului elen le au bancile din Franta si Germania.

Asiguratorul Ageas si banca KBC sunt de asemenea in discutii cu banca centrala din Belgia. Un purtator de cuvant al Ageas a declarat ca discutiile sunt in faza initiala si nu poate face alte comentarii.

Ageas avea la finele primului trimestru o expunere de 1,83 miliarde de euro fata de Grecia. Un reprezentant al KBC, care detinea in martie obligatiuni ale statului elen in valoare de 600 de milioane de euro, a declarat ca grupul a fost contactat de banca centrala, iar discutiile pe acest subiect vor avea loc joi sau vineri.

Potrivit cotidianului belgian De Tijd, discutiile cu cele trei institutii implica rostogolirea expunerii pe Grecia pentru cinci ani, la un cupon egal cu cel la care Grecia primeste imprumuturi de urgenta prin Fondul European de Stabilitate Financiara.

Fondul imprumuta statele cu probleme la o rata de 5,8%, insa acesta a fost redusa pentru Grecia cu un punct procentual in martie. Totusi, orice rostogolire trebuie sa fie voluntara, altfel risca sa fie clasificata de agentiile de rating ca incapacitate de plata (default), sau cel putin ca "eveniment de credit", care poate avea repercusiuni extinse pentru pietele financiare din Europa si restul lumii - situatie pe care liderii Uniunii Europene sunt decisi sa o evite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri