Premierul elen, George Papandreou, face eforturi pentru a trece prin Parlament un pachet de masuri de austeritate si privatizari necesar pentru a asigura finantarea internationala a tarii, care se va confrunta cu noi provocari majore in urmatoarele saptamani in incercarea de a evita falimentul.
Cel mai apropiat test are loc joi, cand Parlamentul voteaza asupra unei legi pentru implementarea masurilor de austeritate, in valoare de 28 de miliarde de euro, aprobate miercuri, dar si a unui program de privatizari prin care statul vrea sa obtina fonduri de 50 de miliarde de euro in urmatorii ani, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Duminica, 3 iulie.
Uniunea Europeana a stabilit ziua duminica, 3 iulie, ca termen limita pentru ca Parlamentul de la Atena sa aprobe programul de masuri de austeritate.

Ministrii de Finante din zona euro vor participa duminica la o reuniune de urgenta privind Grecia si au anuntat ca legile referitoare la masuri de austeritate si privatizari trebuie aprobate pana la aceasta data pentru ca statul elen sa primeasca urmatoarea transa, de 12 miliarde de euro, a pachetului de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Grecia a admis ca pana la mijlocul lunii iulie va ajunge in situatia de a nu-si putea plati datoriile daca nu va primi urmatoarea transa a finantarii externe.

Totodata, ministrii de Finante din zona euro au afirmat ca vor defini, in prima parte a lunii iulie, "parametrii generali" ai unui nou plan de ajutor financiar pentru Grecia, care va suplimenta pachetul de imprumuturi de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut. Noul plan de ajutor financiar va include noi imprumuturi si o rostogolire a datoriilor statului elen de catre investitorii privati.

Iulie 2011. In luna iulie, Grecia trebuie sa acopere scadente de 4,4 miliarde de euro, respectiv titluri de Trezorerie pe sase luni in valoare de 2,4 miliarde de euro la 15 iulie si titluri pe trei luni totalizand 2 miliarde de euro la 22 iulie.

August 2011. In luna august, statul elen are de rambursat aproape 8,4 miliarde de euro. La 12 august, guvernul trebuie sa rascumpere titluri emise pe sase luni in valoare de 480 de milioane de euro, iar pe 19 august titluri pe trei luni de 2 miliarde de euro. Ce mai importanta scadenta este asteptata la 20 august si consta din obligatiuni pe cinci ani totalizand 5,9 miliarde de euro.

Premierul elen a anuntat ca Grecia va organiza in toamna un referendum privind introducerea unor schimbari electorale si politice, inclusiv a responsabilitatii ministrilor. Referendumul ar putea deveni un test al sustinerii pentru guvern si masurile de austeritate, noteaza Reuters.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri