Agentia chineza de evaluare financiara Dagong Global a luat decizia de a retrograda rating-ul de credit al datoriei suverane in cazul SUA la A de la A+, in ciuda acordului recent dintre membrii Congresului american cu privire la palfonul datoriei, scrie CNBC.
Dagong Global a plasat, totodata, rating-ul SUA sub perspectiva negativa. Senatul american a aprobat, marti, un plan de crestere a plafonului de indatorare, in prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrarii statului in incetare de plati.

Un rating A plaseaza SUA cinci trepte sub rating-ul AAA, la acelasi nivel cu Rusia. In incercarea de explica decizia, reprezentatii Dagong au afirmat ca acordul de majorare a plafonului nu a schimbat trendul general in care ritmul de crestere a datoriei depaseste ritmul de crestere al PIB-ului american si al veniturilor din taxe.

Dagong mentioneaza ca SUA trebuie sa-si reduca deficitul cu cel putin 4 trilioane de dolari in urmatorii 5 ani si sa mentina nivelul actual al datoriei.

La randul lor, Moody's si Fitch, cele doua agentii de rating americane au confirmat rating-ul de credit "AAA" al Statelor Unite, dar ambele au lansat avertismente privind deficitul si situatia economica.

Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului Statelor Unite, iar Fitch a promis ca va incheia pana la sfarsitul lunii o evaluare mai riguroasa, fiind posibila trecerea la perspectiva negativa.

Investitorii asteapta reactia Standard & Poor's, care a fost pana in prezent mai dura decat rivalii sai, amenintand ca va reduce ratingul SUA pana la mijlocul lunii octombrie daca autoritatile nu vor prezenta un plan concret prin care sa se ajunga la o reducere reala a deficitului bugetar.

Banca centrala chineza a avertizat ca piata obligatiunilor este posibil sa devina instabila si a sugerat SUA sa actioneze „responsabil” cu privire la situatia datoriei. China este cel mai mare creditor strain al SUA si dispune de rezerve valutare in valoare de 3,2 trilioane de dolari, din care doua treimi sunt active denominate in dolari.

Totusi, reducerea rating-ului de credit al datoriei suverane operat de Dagong va avea un impact redus asupra pe piata obligatiunilor, scrie sursa citata, in conditiile in care majoritatea investitorilor se axeaza pe rating-urile acordate de cele trei firme americane Moody's, Standard & Poor's si Fitch.

Putin: Americanii sunt niste paraziti!

Statele Unite “traiesc pe datorie”, a spus Putin intr-un discurs. Cu toate ca a precizat ca acordul intre partide reprezinta o ameliorare a situatiei, natiunea americana “nu traieste in limitele mijloacelor, transferand povara responsabilitatii asupra altor state intr-un mod similar parazitilor”.

Incertitudinile privind ratingul SUA au afectat sever bursele in sedinta de marti, accentuand impactul negativ al temerilor legate de incetinirea cresterii economice. Indicele S&P 500 al bursei de la New York a trecut pe minus pe ansamblul acestui an dupa cea de-a saptea sedinta consecutiva de declin. In Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis cu o pierdere de peste 2%.

Totodata, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a declarat recent nu este sigur ca programul aprobat de Congres de crestere a plafonului de indatorare si reducerea cheltuielilor bugetare va asigura evitarea retrogradarii ratingului suveran "AAA" al statului american.

El a adaugat ca riscul pentru o noua recesiune este scazut si ca divergentele asupra majorarii pafonului si amenintarea unei intrari in incetare de plati au afectat increderea in economie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri