O curte de justitie din Franta a decis inceperea unei investigatii privind rolul directorului FMI, Christine Lagarde, fost ministru de Finante in guvernul de la Paris, in cazul platii unor despagubiri de aproape 300 milioane de euro unui om de afaceri apropiat presedintelui Nicolas Sarkozy.
Ancheta ar putea dura luni sau chiar ani, noteaza Reuters, citat de Mediafax.

Un avocat al directorului FMI, care a preluat postul in iulie, a declarat ca deschiderea unei anchete nu va fi "in niciun fel incompatibila" cu situatia de sef al FMI.

Lagarde a negat orice neregula in aprobarea unei plati, in urma arbitrajului, de 285 milioane de euro catre omul de afaceri Bernard Tapie in 2008, pentru incheierea unei dispute prelungite cu o fosta banca de stat. Decizia de pornire a unei investigatii ar putea umbri debutul fostului ministru in functia de director al Fondului, potrivit Reuters.

"Am decis pentru o investigatie in privinta lui Lagarde", a anuntat un oficial al Curtii de Justitie a Republicii, un tribunal special care poate judeca ministri.

Lagarde ar putea acum fi chemata pentru audieri de catre autoritati, investigatia putand dura luni sau chiar ani.

"O investigatie ar putea dura foarte, foarte mult. Te poti astepta sa se prelungeasca pentru cativa ani, intrucat ar fi foarte multi martori de intervievat, intre care Lagarde, care ar putea fi anchetata ca suspect", a declarat secretarul general al uniunii magistratilor din Franta, Virginie Duval, pentru Reuters.

Procurorul care a cerut deschiderea investigatiei a acuzat-o pe Lagarde de abuz de putere cand a respins obiectii ale consilierilor in privinta acordului amiabil cu Tapie. Omul de afaceri a sustinut ca banca de stat Credit Lyonnais l-a fraudat in privinta vanzarii, in 1993, a participatiei pe care o detinea la compania Adidas.

Consiliul director al FMI a anuntat ca situatia noului director general a fsot discutata in cadrul procesului de selectie, iar consiliul nu poate comenta un caz aflat, in prezent, in analiza justitiei franceze.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri