SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii dupa o lupta politica ce lasa Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plata), transmite Reuters, citat de Mediafax.
[Update 2] Fitch si Moody's nu calca pe urmele S&P

Fitch si Moody’s au anuntat ca nu au planuri imediate de a urma deciza Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat calificativul "AAA" al SUA.

Moody’s si Fitch, au confirmat, in aceasta saptamana, calificativul "AAA" al Statelor Unite. Cu toate acestea, Fitch analizeaza inca ratingul si va face un anunt in acest sens pana la sfarsitul lunii august.

[Update] Administratia Obama ataca credibilitatea S&P


Administratia Obama a atacat credibilitatea S&P, dupa ce agentia a redus ratingul SUA, de la "AAA" la "AA", sustinand ca a gasit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".

S&P a anuntat ca a redus cu o treapta, la AA, ratingul pe termen lung, pentru prima data in istorie, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA. Decizia agentiei de rating ar putea creste costurile creditarii pentru administratia americana, companii si populatie.

Perspectiva ratingului este negativa, ceea ce indica o alta posibila retrogradare in urmatoarele 12-18 luni.

Celelalte doua mari agentii, Moody's si Fitch, au mentinut in aceasta saptamana ratingul de credit la SUA al "AAA".

1. Sunteti ingrijorati de posibilele efecte ale crizei datoriilor?

2. Credeti ca am vazut ce poate fi mai rau din aceasta criza financiara?

3. Credeti ca ne aflam intr-un context economic mai prost decat in toamna anului 2008 (prabusirea Lehman Brothers)?




Saptamana trecuta, Partidul Democrat si Partidul Republican au elaborat un plan, sustinut si de Casa Alba, privind cresterea plafonului de indatorare si reducerea deficitului bugetar, pentru evitarea intrarii SUA in incetare de plati.

Acordul permite majorarea plafonului de indatorare, de la 14.300 de miliarde de dolari, cu 2.100-2.400 de miliarde de dolari, in trei trepte succesive. Noul plafon este considerat suficient de ridicat pentru a acoperi necesarul de imprumuturi al statului pana in 2013. Totodata, programul prevede reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliarde de dolari pe o perioada de zece ani.

Pe fondul temerilor privind o noua intrare in recesiune, presedintele SUA, Barack Obama, a dat vineri asigurari ca economia americana isi va reveni din criza.

Agentiile de rating au revenit in prim planul economiei mondiale, odata cu scandalul datoriei publice din SUA. Retrogradarea SUA ar putea provoca insa o contagiune globala. Vezi aici statele care si-ar pierde ratingul triplu AAA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri