Restrictiile anuntate de autoritatile austriece pentru subsidiarele bancare din Europa Centrala si de Sud-Est nu vor afecta semnificativ creditarea, intrucat bancile nu mai au oricum in vedere cresterea puternica a portofoliilor de imprumuturi peste resursele din regiune, potrivit Fitch.
Daca in trecut bancile austriece au folosit bani obtinuti in Austria pentru a finanta creditarea in Europa Centrala si de Sud-Est, Fitch considera ca acum nu mai au in vedere o majorare semnificativ mai mare a portofoliului de imprumuturi fata de finantare in regiune, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.

Astfel, limita de 110% intre noile credite si noile depozite si finantari locale si supranationale se va incadra in tintele pe care bancile si le-au asumat deja si nu ar trebui sa determine o noua incetinire masiva a creditarii.

Restrictiile impuse de banca centrala a Austriei vor determina, insa, bancile sa-si reduca raportul dintre imprumuturi si depozite si vor impiedica o crestere excesiva a expunerii pe Europa Centrala si de Sud-Est odata cu schimbarea percpetiei fata de regiune.

Chiar daca planul Austriei nu reprezinta o constrangere majora pentru creditare, Fitch considera ca o intensificare a crizei din zona euro si eventuale presiuni asupra bancilor in privinta finantarii ar putea determina unele institutii de credit din uniunea monetara sa reduca fondurile pentru subsidiarele din Europa Emergenta sub necesarul indicat de conditiile locale.

Bancile austriece sunt printre cele mai expuse din Europa de Vest fata de regiune si s-au confruntat cu o crestere puternica a provizioanelor in ultimii ani. Fitch a pus, in octombrie, sub supravegehere, cu implicatii negative, ratingul de viabilitate al Erste Group Bank, reflectand printre altele climatul operational dificil din mai multe tari din regiune, mai ales Ungaria si Romania, se arata in comunicat.

Fitch a revizuit, saptamana trecuta, in scadere cu o treapta ratingul de viabilitate al subsidiarei Erste BCR, de la "BB" la "BB-", din cauza inrautatirii calitatii activelor.

Ratingul de viabilitate este atribuit bancilor pentru a clarifica sursa soliditatii financiare a acestora. Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara bancii, ca si potentialul beneficiu adus de masuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

"Restrictiile propuse de Banca Austriei par sa introduca un echilibru rational si nu ne asteptam sa aiba un impact asupra calificativelor pentru credite pe termen lung sau de viabilitate ale bancilor", noteaza Fitch.

Propunerile prezentate de Banca Austriei si Autoritatea Austriaca pentru Piete Financiare se afla, inca, intr-un stadiu preliminar si exista riscul ca cerintele finale sa fie schimbate.

Banca centrala a prezentat, luni, un set de masuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste si Raiffeisen Bank International, care prevad ca in Europa de Est cresterea creditarii asigurate de subsidiarele celor trei banci sa fie conditionata de dezvoltarea unei refinantari locale sustenabile.
Noile instructiuni din partea Bancii Au
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri