Producatorul european de otel Arcelor si-a manifestat la finalul saptamanii trecute intentia de a fuziona cu producatorul rus Severstal pentru a contracara o preluare ostila din partea Mittal. Insa gigantu indian nu renunta asa de usor la planurile sale
Lakshmi Mittal si Alexei Mordashov, presedintii Mittal Steel respectiv Severstal, ar putea sa isi imparta intre ei actiunile grupului Arcelor, actualii actionari ai producatorului cu sediul in Luxemburg urmand sa detina o cota minoritara in cadrul concernului global. Aceasta posibilitate a aparut in urma concesiei facute de Mittal Steel, care ar accepta si un pachet minoritar in cadrul Arcelor.

Directorul executiv al Mittal Steel Europa, Roeland Baan, a declarat pentru editia germana a publicatiei Financial Times, ca Mittal nu va mai majora oferta sa de preluare pentru Arcelor, ultima propunere fiind in valoare de 25,8 miliarde de euro. In schimb, Mittal Steel ar accepta un pachet de actiuni care sa nu ii ofere majoritatea in cadrul Arcelor, fiind de acord sa imparta participatia cu grupul rus Severstal decat sa nu obtina nimic. In final am putea sa detinem foarte bine 40% din actiunile unui grup format din Arcelor si Severstal. Mittal si Mordashov ar fi astfel cei mai importanti actionari, a declarat Roeland Baan.

Fuziunea dintre Arcelor si Severstal ar valora 13 miliarde de euro, Arcelor urmand sa dobandeasca controlul asupra activelor Severstal si sa primeasca si 1,25 miliarde de euro. In schimb Alexei Mordashov, actualul proprietar al grupului rus Severstal, ar detine 32% din actiunile noului grup. Mordashov a declarat ca nu detine fondurile necesare majorarii participatiei sale pana la 45%, procentul de 32% fiind sub pragul de 33,33%, care daca este detinut de catre un investitor il obliga pe aceasta din urm sa lanseze o oferta de preluare a pachetului majoritar.

O combinatie intre Arcelor si Severstal ar crea cel mai mare producator de otel din lume, zadarnicind astfel planurile lui Lakshmi Mittal de a detine cea mai mare cota din piata mondiala a otelului. Actionarii Arcelor se vor pronunta asupra possibilei fuziuni cu grupul rus la finele lunii iunie in cadrul unei intruniri extraordinare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri