Banca Centrala Europeana (BCE) va publica rezultatele evaluarii fara precedent a soliditatii financiare a bancilor din zona euro pe 26 octombrie, la capatul unui an de investigatii, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Rezultatele testelor vor face distinctie intre deficitele de capital identificate in analiza calitatii activelor si cele descoperite in cadrul scenariilor de baza si al scenariilor de criza", potrivit unui comunicat al BCE.

Rezultatele vor include si informatii suplimentare importante, precum emisiunile efectuate de banci pe piata de capital in 2014. Analiza BCE va arata daca cele mai mari 130 de banci din zona euro au trecut testul calitatii activelor si al rezistentei la socurile economice.

Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare. Testele de stres, parte a evaluarii generale, care au verificat rezistenta bancilor la situatii ipotetice de criza, au fost realizate in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana. Aceasta institutie va publica in aceeasi zi rezultele testelor de stres aplicate bancilor din Uniunea Europeana.

Bancile care nu indeplinesc plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani de la publicarea evaluarii BCE, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de 6-9 luni. Institutiile financiare care nu vor trece testele privind capacitatea de a rezista in situatii de criza vor avea mai mult timp la dispozitie pentru atragerea de capital decat bancile care nu dispun de suficient capital in conditiile actuale.

Sursa foto: Test stres, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri