Vremea nefavorabila din Vietnam si Brazilia, mari tari producatoare, poate conduce la cresterea pretului cafelei, cursul cafelei \"robusta\" ajungand vineri la 1.586 dolari tona pe pietele la termen din Londra, valoare record a ultimilor sapte ani
Principalele tari producatoare a sortimentului de cafea "robusta" au inregistrat recolte mediocre. Pe piata futures londoneza, pretul robusta a ajuns la cel mai ridicat nivel din luna mai a anului 1999, dupa ce in decurs de un an s-a dublat. Conditiile climatice nefavorabile in cele doua tari principale producatoare mondiale de robusta au alimentat de cateva luni speculatiile pe pret. in Brazilia, vremea a fost adesea prea uscata, iar in Vietnam au fost ploi torentiale, aceste fenomene afectand puternic plantele de cafea.

"Asistam la o penurie actuala a cafelei cu provenienta Vietnamul, din cauza ploilor foarte puternice precum si din cauza faptului ca noua recolta nu va veni mai devreme de luna octombrie", a declarat reprezentantul Organizatiei Internationale a Cafelei, Pablo Dubois. Vietnamul a inregistrat o reducere la 11 milioane de saci a recoltei din sezonul actual, de la sezonul 2004/2005 cand s-au inregistrat 13,84 milioane de saci (un sac are 60 kilograme, in acest caz).

Majorarea pretului robusta influenteaza si pretul tipului de cafea arabica (65 la suta din cafeaua mondiala este arabica si 35 la suta robusta), cursul acesteia din urma inregistrand o crestere de 16 la suta intr-o luna, ajungand la 1,10 dolari livra (454 grame).

Dupa impactul asupra economiei celor 40 de tari producatoare, in care muncesc pentru acest produs 20 milioane de oameni, cafeaua se claseaza pe locul doi pe piata materiilor prime, imediat dupa petrol si inaintea zaharului, orezului si graului, considera Euronext.

Scandinavii beau mai multa cafea decat brazilienii

Oferta de cafea data de productie este limitata global, iar stocurile, destul de scazute in ultimul timp, sunt nevoite a face fata unei cereri crescande. in acest an, consumul mondial de cafea, din toate sortimentele, urmeaza a se ridica la 117 milioane de saci, estima revista lunara de specialitate Ico.

Recolta Braziliei, cea mai importanta producatoare mondiala de cafea cu trei sferturi arabica si un sfert robusta, este determinanta pentru pretul de pe piata mondiala. Aceasta recolta este estimata la 40,6 miloane de saci pentru sezonul 2006-2007, jumatate din aceasta recolta fiind deja culeasa. Pe de alta parte, cu cei 177 milioane de locuitori, Brazilia este al doilea mare consumator mondial de cafea, cu 15 milioane de saci, adica in jur de 4,7 kilograme de persoana intr-un an, conform Ico.

Pe cap de locuitor insa, scandinavii ii depasesc pe departe pe brazilieni: finlandezii consuma anual 12,2 kilograme de cafea, danezii 9,4 kilograme, norvegienii 9,3 kilograme si suedezii 8,3 kilograme. Germania figureaza, de asemenea, printre marile consumatoare de cafea cu 7,4 kilograme pe cap de locuitor, departe de italieni cu 5,6 kilograme sau de francezi cu cinci kilograme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri