Cel mai mare producator de petrol din Rusia, firma OAO Lukoil, a anuntat miercuri ca va investi 100 miliarde dolari in urmatorii zece ani pentru a-si spori productia si a creste capacitatea de rafinare, fiind posibil sa deruleze achizitii pe pietele externe
Intr-un comunicat oficial dat publicitatii, Lukoil a precizat ca vrea sa-si dubleze productia de titei brut de la nivelul actual de 1,8 milioane barili pe zi. Printr-un program de investitii de ordinul a 10 miliarde dolari pe an, Lukoil se va plasa cu mult in fata celorlalte companii petroliere ruse in termeni de cheltuieli de capital.

Lukoil a dezvaluit ca ar putea construi noi rafinarii in Turcia sau Rusia, in prezent fiind implicata in constructia unei rafinarii la Rotterdam (Olanda). in plus, firma petroliera rusa este in mijlocul unui proces de extindere a retelei sale de benzinarii din Turcia si fosta Iugoslavie.

Anul trecut Lukoil a alocat pentru investitii de capital aproximativ patru miliarde dolari, dintre care aproximativ trei miliarde dolari numai pe achizitii. in plus, firma rusa a investit aproximativ un miliard de dolari anual in cele sapte rafinarii ale sale, rafinarii care proceseaza jumatate din productia sa de titei brut.

Lukoil este capabila sa proceseze 750.000 de barili de titei pe zi la cele patru rafinarii ale sale din Rusia. in afara Rusiei, Lukoil detine o rafinarie la Odessa (Ucraina), una la Burgas (Bulgaria) si alta - Petrotel -la Ploiesti (Romania), toate cele trei instalatii avand o capacitate totala de rafinare de 200.000 de barili pe zi.

Anuntul celor de la Lukoil (companie in care 17 la suta din actiuni sunt controlate de gigantul petrolier american ConocoPhillips) intervine intr-un moment in care firma se confrunta cu o concurenta sporita din partea companiei petroliere de stat OAO Rosneft, care vrea sa detroneze Lukoil in calitate de cel mai mare producator de petrol din Rusia.

In prezent, Rosneft produce aproximativ 1,6 milioane barili de titei pe zi. Analistii sunt insa de parere ca Lukoil mizeaza pe mentinerea preturilor petrolului la un nivel ridicat, un program de investitii de asemenea amploare fiind rezonabil daca in urmatorii ani barilul de petrol va ramane in zona 50-70 de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri