Sa presupunem, ca intr-un grup de 10 persoane, una dintre ele are 99 de dolari in timp ce restul de noua persoane au impreuna doar un dolar. Aceasta este comparatia facuta de unul din autorii ultimului studiu privind impartirea averilor la nivel global, pentru a exemplifica prapastia enorma dintre bogatii si saracii planetei
Cei mai bogati 2% din oamenii de pe Pamant detin impreuna peste jumatate din averile totale la nivel mondial, in timp ce jumatatea mai saraca de pe Glob detine doar 1% din averile mondiale. Acestea sunt doar cateva din rezultatele ultimului studiu privind impartirea bogatiei la nivel mondial, efectuat de catre Institutul Mondial de Cercetare pentru Dezvoltare Economica, aflat sub patronajul Organizatiei Natiunilor Unite.

Doar un procent din populatia globala, reprezentand persoanele cu cele mai mari averi, detin impreuna 40% din averea totala, in timp ce 10% din populatia Terrei, considerata ca cea mai instarita, detine 85% din averile mondiale. Prin conparatie, jumatatea mai saraca a adultilor de pe Glob detine doar un procent din totalitatea averilor.

Studiul a fost efectuat in anul 2000, fiind primul studiu de acest fel. Cei clasati in prima jumatate a populatiei globale dupa avere au bunuri de peste 2200 de dolari, in timp ce pentru a fi in randul bogatilor, cele 10 procente din totalul populatiei globale, persoana respectiva trebuia sa detina 61.000 de dolari. Grupul de 1% format din cei mai bogati oameni, numara 37 de milioane de persoane, fiecare cu bunuri de peste 500.000 de dolari. Studiul a luat in calcul atat veniturile anuale cat si toate bunurile detinute, de la actiuni la pamant sau bunuri electrocasnice.

Impartirea avutiei pe Glob

Din datele studiului reiese ca locuitorii din America de Nord, Europa si Asia de Sud-Est detin impreuna peste 90% din totalul averilor mondiale, desi pe continentul american traieste doar o mica parte din populatia totala (6%). La polul opus se afla tari cu o populatie foarte mare, precum China sau India, care detin o cota foarte mica din averile totale la nivel mondial.

De asemenea, si in cadrul tarilor cu cei mai multi bogati sunt intalnite diferente notabile. Averea medie in SUA este de 144.000 de dolari, in Japonia de 181.000 de dolari si in Marea Britanie de 127.000 de dolari, in timp ce bunurile detinute de o persoana din Danemarca valoareaza 70.000 de dolari, respectiv 37.000 de dolari pentru locuitorii Noii Zeelande.

2% din populatia Globului detine peste jumatate din averile mondiale
Studiul nu face nicio recomandare din punct de vedere politic, insa unul din autorii studiului a remarcat ca un sistem bancar dezvoltat, care poate oferi sustinere financiare pentru mediul de afaceri, constituie un factor de crestere a veniturilor si a bunurilor in respectivele zone.

De asemenea, au mai fost constatate diferente notabile intre venituri si bunuri detinute pe de o parte, si nivelul datoriilor pe de alta parte. Astfel, in multe tari in care nivelul veniturilor este unul scazut, nivelul averilor este unul mare, deoarece nivelul de indatorare este unul redus. In acelasi timp, in tarile in care consumul este ridicat, sunt intalnite numeroase cazuri in care averile sunt mai mici decat in alte zone, chiar daca veniturile lor sunt ridicate, si asta din cauza creditelor contractate. Pentru efectuarea acestui studiu au fost scazute toate datoriile din bunurile si veniturile obtinute de catre o persoana.

In ceea ce priveste bunurile preferate pentru plasarea banilor, asiaticii sunt cei mai conservatori, preferand conturile bancare si depozitele, sau chiar pastrarea acestora. Comparativ, locuitorii din Vestul Europei sau din America de Nord prefera in special piata de capital sau plasamentele in investitii imobiliare, in timp ce in tarile slab dezvoltate din punct de vedere economic, pamantul reprezinta principalul bun economic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri