Pretul petrolului a depasit, luni, 53 de dolari pe baril, pe fondul estimarilor ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce din nou productia, previziuni ce au ridicat pretul de la nivelul minim al ultimelor 19 luni, inregistrat saptamana trecuta.
Petrolul s-a apreciat, in dimineta zilei de luni, la bursa americana, cu 29 de centi, pana la 53,28 de dolari pe baril. Aceasta crestere a continuat-o pe cea de la sfarsitul saptamanii trecute, de 1,11 dolari, cand investitorii au luat masuri de precautie de teama unei reduceri surpriza a productiei OPEC.

"Pretul a scazut pana la niveluri destul de mici, saptamana trecuta, astfel ca piata asteapta un soi de reactie din partea OPEC", a declarat analistul de la Commonwealth Bank, Tobin Gorey. "Este posibil ca OPEC sa anunte noi reduceri, nu as exclude aceasta varianta, insa piata ar fi cu adevarat impresionata de respectarea acestor reduceri", a adaugat el, dupa cum informeaza NewsIn. Pretul barilului Brent, din Marea Nordului, pentru livrarile din februarie, care expira marti, a crescut cu 32 de centi, pana la 53,27 dolari pe baril.

O scadere de pana la 15% a pretului petrolului din ultimele doua saptamani, pe fondul vanzarilor de fonduri si vremii blande din SUA a tras semnalul de alarma pentru membrii OPEC, care au inceput sa reduca productia inca din noiembrie, pentru a frana deprecierea petrolului, de la nivelul record de 80 de dolari pe baril atins in iulie trecut.

Ministrul algerian al minelor si energiei, Chakib Khelil, a declarat, sambata, ca membrii OPEC se consulta cu privire la o intrunire de urgenta pentru a discuta scaderea preturilor. "Se tin consultari, insa nu s-a ajuns, deocamdata, la niciun consens", a declarat Khelil. Un inalt oficial iranian al petrolului a repetat, duminica, comentariile lui Khelil si a declarat, pe pagina oficiala a Ministerului Petrolului, ca "nu exista inca nicio decizie referitoare la organizarea unei intalniri de urgenta"

Analistii sustin ca lupta OPEC pentru a preveni o mai mare scadere a preturilor devine din ce in ce mai dificila din cauza apropierii primaverii, cand se atinge minimumul anual pentru cererea de petrol. "Vremea calda se va mentine in SUA si nici macar reducerea anterioara a productiei OPEC nu a fost implementata inca. Avand in vedere cresterea rezervelor, sarcina OPEC de reducere a productiei devine si mai complicata", a declarat Gorey.

Investitorii mizeaza, de asemenea, ca pretul petrolului va continua sa scada. Statisticile de saptamana trecuta au indicat ca speculatorii de la Bursa de Marfuri de la New York au adoptat aceasta pozitie in majoritate, in saptamana care s-a incheiat in data de 10 ianuarie. A fost prima data cand speculatorii au pariat pe scaderea pretului la titei de la inceputul lunii noiembrie.

OPEC s-a obligat sa reduca, de la 1 noiembrie 2006, productia de petrol cu 1,2 milioane de barili si a adaugat o noua reducere, de 500.000 de barili de la 1 februarie, pentru a ridica preturile. Unii ministri au declarat anterior ca preturile trebuie mentinute peste 60 de dolari pe baril.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri