Clasamentul anual al celor mai bogati 100 de rusi, intocmit de revista Forbes, care a fost anuntat joi, a numarat 60 de miliardari in dolari, fata de numai 16 cu un an in urma, si este condus pentru al treilea an consecutiv de Roman Abramovici, cu 19,2 miliarde de dolari.

Averea proprietarului clubului de fotbal Chelsea, construita din petrol si ancorata in prezent in afaceri cu otel, a crescut doar cu 5 procente in ultimul an, in mare parte din cauza finantarii generoase a regiunii Chukotka pe care o conduce si angajamentelor in proiecte sustinute de stat.

Pozitia fruntasa a lui Abramovici nu a fost afectata de divortul din prima parte a acestui an, care, potrivit legilor rusesti, l-ar fi costat jumatate din avere si l-ar fi plasat, impreuna cu fosta sa sotie Irina, la egalitate pe locul 11 al clasamentului.

Dupa patronul in varsta de 40 de ani al clubului de fotbal s-au clasat o serie de magnati ai petrolului si metalelor, care au beneficiat de privatizarea rapida a imenselor resurse naturale ale tarii, in anii '90. Pe locul doi al clasamentului Forbes se afla magnatul aluminiului Oleg Deripaskawith, cu 16,8 miliarde de dolari.

Pe locul 55 al clasamentului este Boris Berezovsky, cu 1,1 miliarde de dolari, un om de afaceri influent la Kremlin in perioada presedintelui Boris Yeltsin dar care nu a fost agreat de Vladimir Putin si traieste acum in azil politic la Londra. Berezovsky a spus ca si-a vandut toate bunurile din Rusia si isi tine in prezent banii in conturi bancare si in bunuri lichide, potrivit Forbes. Dar, cu o locuinta plina de sisteme de securitate, care includ un ascensor care necesita un cod secret si o usa de intrarea care scaneaza amprenta digitala, averea lui Berezovsky ar putea sa nu dureze foarte mult, a apreciat revista.

La egalitate cu Berezovsky, pe locul 58, se afla Mikhail Rakhimkulov, pentru prima data in clasament, proprietarul unic al bancii maghiare Altalanos Ertek Forgalmi, fost director al companiei care detine monopolul gazului, Gazprom.

Nume din afara sectorului resurselor naturale nu apar decat de cateva ori pe lista Forbes, ceea ce arata ca Rusia mai are un drum lung de parcus daca vrea sa realizeze visul lui Putin de a diversifica economia dincolo de petrol si metale.

Ca si in anii anteriori, o singura femeie a ajuns in top 100: Yelena Baturina, sotia primarului Moscovei. Averea ei, bazata pe compania de constructii Inteko, ajunge in prezent la 3,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Publicatia a spus ca lista include persoane care si-au acumulat averile prin afaceri si nu sunt in slujba guvernului.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri