Christian Poncelet, al doilea om in statul francez, vizat de o ancheta pentru trafic de influenta, s-ar fi intalnit la 15 februarie cu presedintele Senatului roman, Nicolae Vacaroiu, la cererea prietenului sau, Jean-Claude Bertoldi, pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania.
Potrivit editiei de miercuri a saptamanalului de ancheta "Le Canard enchainé", citat de AFP, presedintele Senatului francez a intervenit de mai multe ori pentru ca prietenul sau, Jean-Claude Bertoldi, care lucra pentru Sogea - o firma de lucrari publice, filiala a grupului Vinci - sa obtina contracte in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane.

Bertoldi este un om de afaceri inculpat si inchis pentru escrocherie, abuz de bunuri sociale si fals in acte private, potrivit unei surse judiciare.

Le Canard enchainé reproduce un extras dintr-o marturie revelatoare a lui Bertoldi in fata anchetatorilor, in care acesta mentioneaza un "comision" de 8.000 de euro pentru Poncelet, daca Sogea obtinea un santier "gratie influentei sale" de presedinte al Senatului. In plus, noteaza NewsIn, el l-ar fi intalnit pe presedintele Senatului roman la 15 februarie, la cererea lui Bertoldi, pentru a facilita implantarea unui magazin Carrefour in Romania.

Parchetul din Paris a deschis marti o ancheta intr-un dosar in care este citat presedintele Senatului, Christian Poncelet, care ar fi intervenit in favoarea unui prieten pentru a-i obtine, in schimbul mitei, contracte publice. Parchetul din Paris a decis sa deschida ancheta dupa ce a fost "sesizat in legatura cu eventuale fapte de trafic de influenta in care apare numele lui Poncelet", a declarat o sursa judiciara citata de AFP.

Poncelet, care face parte din UMP, partidul de dreapta aflat la putere, a reactionat foarte repede la aceste acuzatii, noteaza AFP. El a "dezmintit categoric", intr-un comunicat, "afirmatiile mincinoase" facute la adresa sa si a anuntat ca va depune plangere in justitie pentru "defaimare".

Potrivit Radio France si site-ului canalului de stiri France 24, Parchetul general din Paris a declarat marti pentru AFP ca Parchetul din Créteil i-a transmis la 26 aprilie un raport "care mentiona eventuale fapte de trafic de influenta". Procurorul general Laurent Le Mesle a cerut Parchetului din Paris sa "procedeze la verificari" ce au dus la deschiderea unei anchete preliminare.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, in cadrul acestei anchete judiciare deschise la Créteil au fost efectuate ascultari telefonice care au pus in evidenta existenta unor discutii regulate intre Poncelet si Bertoldi. Potrivit transcriptului audierii lui Bertoldi redate de Le Canard enchaine, cei doi au discutat la telefon, la 8 februarie, despre obtinerea unui santier pentru Sogea in Vosges (departament in estul Frantei). Poncelet, explica publicatia, a intervenit si cu alte ocazii, dar mai ales la 8 decembrie 2006, pe langa un consilier al ministrului apararii de atunci, Michèle Alliot-Marie, pentru a obtine construirea sediului jandarmeiei de la Issy-les-Moulineaux, din apropiere de Partis. El l-a asigurat pe Bertoldi ca a obtinut castig de cauza pentru Sogea.

in acest context, Poncelet s-ar fi intalnit cu Vacaroiu la 15 februarie 2007, pentru a facilita deschiderea unui magazin Carrefour. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Senatului Romaniei, "joi, 15 februarie 2007, s-a desfasurat la Paris ceremonia oficiala dedicata aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Evenimentul a fost organizat la propunerea domnului Christian Poncelet, presedintele Senatului francez, si s-a desfasurat in saloanele presedintiei din Palatul Petit Luxembourg, cu participarea delegatiilor parlamentare romana si bulgara". Din delegatia oficiala romana, condusa de domnul Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului Romaniei, au mai facut parte senatorul Norica Nicolai si senatorul Aristide Roibu, presedintele Grupului de prietenie Romania-Franta din Senat, potrivit comunicatului.

Tot la 15 februarie, Carrefour Romania anunta la Iasi ca in parteneriat cu Soconac a demarat constructia centrului comercial Felicia, in care cele doua societati investesc 40 milioane euro si care va fi inaugurat in octombrie 2007, la Iasi.

Carrefour si Soconac, filiala a grupului Vinci Construction Grands Projects, au mai colaborat si pentru Feeria, centrul comercial din Baneasa, si Orhideea din Grozavesti. in urma proiectului, Carrefour ajunge la o retea de opt centre.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri