Miliardarul mexican Carlos Slim Helu, probabil cel mai bogat om din lume, a inceput o serie de donatii caritabile consistente pentru ridicarea nivelului de trai in Mexic, in cadrul a ceea ce el numeste \"un proiect pe viata\", relateaza International Herald Tribune.
Carlos Slim Helu detine monopolul asupra industriei de telecomunicatii din Mexic si a vandut peste 130 milioane de telefoane mobile in cele doua Americi. Imperiul financiar al lui Slim Helu acopera aproape toate sectoarele economice. Astfel, una dintre companiile sale a construit cea mai mare platforma de petrol din larg, in timp ce alta vinde CDuri. Mogulul se ocupa si de retail, investitii bancare, asigurari, minerit, infrastructura si tigarete.

Averea sa exorbitanta, in contrast cu nivelul de trai relativ scazut din Mexic, l-au determinat pe magnat sa inceapa sa imparta si altora din averea sa. In urma cu trei luni, Carlos Slim Helu s-a angajat ca va mari investitia in fundatiile caritabile ale companiilor sale de la patru miliarde de dolari – valoarea acestora in prezent, pana la zece miliarde de dolari, in urmatorii patru ani. Mogulul a promis ca va investi in sanatate si invatamant, pentru a ridica nivelul de trai din Mexic. Initial, contestatarii au pus la indoiala promsiunile miliardarului, insa, in ultima vreme, acesta a devenit tot mai implicat in acte caritabile si a intrat chiar in circuitul filantropic international, alaturi de americani ca Bill Gates sau familia Kennedy.

Intr-un interviu acordat recent presei internationale, Slim Helu a declarat ca nu a stabilit o limita, nici cantitativa, nici temporala, pentru investitiile sale caritabile. "Este un proiect pe viata, este o provocare", a declarat miliardarul. "Saracia nu poate fi rezolvata prin donatii", a adaugat Slim Helu facand referire la actele filantropice ale lui Bill Gates si Warren Buffett. "Saracia poate fi rezolvata prin educatie si locuri de munca. Nu trebuie sa inveti omul sa pescuiasca, asa cum spunea un proverb chinez. Nu trebuie sa-i dai omului un peste, nici nu trebuie sa-l inveti sa pescuiasca. In schimb, trebuie sa-l inveti cum sa vanda pestele, pentru a putea sa manance si altceva in afara de peste", a spus Slim Helu.

De cealalta parte a baricadei, scepticii argumenteaza ca pornirile filantropice ale lui Slim Helu ar trebui confruntate cu impactul negativ pe care monopolul sau in domeniul telecomunicatiilor il are asupra economiei tarii. "Imi ofer toata admiratia pentru initiativele filantropice ale domnului Slim Helu, dar cred ca ar fi mult mai bine pentru Mexic daca ar inceta sa isi blocheze competitia", a declarat Denise Dresser, analist politic si profesor la Instituto Tecnológico Autónomo de México.

Slim Helu, 67 de ani, este vaduv si are sase copii adulti. A pasat deja operatiile zilnice ale companiilor sale in responsabilitatea fiilor si ginerilor sai. Fiu al unui libanez imigrant, Slim Helu s-a imbogatit cumparand companii ieftine si transformandu-le in mega-afaceri. Piatra de temelie a imperiului sau financiar a fost reprezentata de preluarea de la stat a operatorului de telecomunicatii Telmex in 1990. Adversarii sai spun ca omul de afaceri s-a folosit de relatii sale cu oamenii politici din Mexic pentru a tine la distanta orice competitor multinational.

Dupa ce a investiti sute de milioane de dolari in modernizarea si extinderea retelelor de telecomunicatii, grupul condus de Carlos Slim Helu a ajuns sa detina monopulul pe piata de profil din America Latina. Practic, noua linii telefonice din zece apartin Telmex in timp ce divizia de telefonie mobila, Telcel, opereaza 80% din liniile telefonice din Mexic. In plus, America Movil, care ofera servicii de conexiune wirelles, a preluat mai multi rivali din regiune, devenind principalul jucator din piata cu peste 100 milioane de abonati.

Organizatia pentru Cooperate si Dezvoltare Economica a acuzat Telmex de practicarea unor tarife exorbitante, pozitia de monopol permitandu-i grupului spaniol sa obtina profituri substantiale. Potrivit Forbes, factura telefonica pentru o afacere de dimensiuni mici este de 60 de dolari in SUA in timp ce in Mexic depaseste 130 de dolari. Aceasta opinie a fost sustinuta si de presedintele bancii centrale din Mexic, Guillermo Ortiz , care a spus ca monopulul detinut de grupul lui Carlos Slim Helu nu permite competitia si implicit nici scaderea tarifelor.

Anul trecut, revista Forbes l-a plasat pe Carlos Slim Helu pe locul al treilea in topul celor mai bogati oameni de pe planeta. Anul acesta, mogulul mexican a fost propulsat pe locul al doilea, cu o avere estimata la 53,1 miliarde de dolari.

Publicatia mexicana Sentido Comun, care ii urmareste indeaproape evolutia, a declarat ca averea lui Slim Helu a atins pragul de 57 de miliarde de dolari anul acesta, devansandu-l pe Bill Gates.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri