Statul scandinav va construi primul prototip din lume al unei centrale ce va functiona pe baza de apa de mare, avand ca scop impunerea unei noi forme de energie regenerabila, informeaza NewsIn.
O centrala "osmotica" utilizeaza diferenta de presiune dintre apa sarata si apa dulce: daca doua mase de apa, una sarata si cealalta dulce, sunt separate de o membrana semipermeabila, cea de-a doua se va deplasa spre prima, generand o supra-presiune care va putea fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine.

"Energia de tip osmotic reprezinta o tehnologie cu potential ridicat", a declarat directorul general al Statkraft, Baard Mikkelsen.

"Metoda se pliaza cerintelor energetice contemporane, nu provoaca emisii de gaze cu efect de sera si ar putea deveni competitiva in numai cativa ani", a adaugat Baard Mikkelsen.

Potrivit Statkraft, aceasta tehnologie ar putea mari productia la scala mondiala cu aproximativ 1600 terawati pe ora (TW), de 13 ori productia hidroelectrica anuala a Norvegiei, care momentan isi acopera aproape intreg consumul de energie prin intermediul energiei de origine hidraulica.

In Europa, potentialul este estimat la aproximativ 200 TW pe ora, au precizat reprezentantii companiei.
Prototipul ce apartine de Statkraft va fi construit la Hurum, in sud-estul Norvegiei, si va putea sa produca intre doi si patru kilowati (KW) pe ora. Constructia centralei se va finaliza in cursul anului urmator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri