Citigroup Inc l-a numit in functia de director executiv pe Vikram Pandit si in functia si de presedinte pe actualul CEO interimar, Win Bischoff, dezamagind investitorii ce-si doreau un nume mare care sa conduca banca.
Citigroup a cautat sa-l inlocuiasca pe fostul director Charles Prince, care a parasit functia pe 4 noiembrie sub presiunea actionarilor nemultumiti de performantele celei mai mari companii de servicii financiare din SUA.

Actiunile Citi au scazut cu aproape o treime in anul 2007, iar compania a suferit puternice deprecieri ale activelor din cauza crizei in sectorul de imobiliare.

Numirea lui Bischoff, in varsta de 66 de ani, a reprezentat o surpriza. Fost presedinte al diviziei internationale a Citi, Bischoff a ocupat functia de CEO in ultimele cinci saptamani.

Fostul secretar al trezoreriei, Robert Rubin, ce a ocupat functia de presedinte interimar, se va intoarce la postul de presedinte al comitetului executiv.

Pandit a condus in trecut divizia de investitii si piata de capital de la Morgan Stanley.

Acesta s-a alaturat Citigroup acum cinci luni, atunci cand banca i-a cumparat fondul de hedging, Old Lane Partners, contra sumei de 800 milioane dolari. Insa anumiti investitori s-au aratat nemultumiti de faptul ca directorul de 50 de ani, nascut in India, nu a condus niciodata o companie publica, precum Citi.

De asemenea, Pandit nu are experienta in conducerea unei afaceri destinata publicului, care in cadrul Citi aduce mai mult de jumatate din venitul total.

"Au existat sperante ca o persoana mai importanta va fi aleasa. Poate de aceea exista anumite nemultumiri", a afirmat directorul departamentului de cercetare al Dreman Value Management, Lee Delaporte, a carui companie detine active in valoare de 22 de miliarde dolari si care si-a vandut participatiile detinute in Citi.

Consiliul Citi s-a aflat intr-o situatie de criza in ultimele luni, dupa ce sub conducerea lui Prince, Citigroup a raportat pierderi de miliarde de dolari, consiliul putand fi criticat in continuare pentru ceea ce anumiti investitori au considerat un management dezamagitor.

Pandit trebuie sa recastige increderea investitorilor in Citigroup.

In ultimele luni, au existat temeri printre investitori, potrivit carora Citi este prea mare si de aceea ar trebui impartita.

Citigroup a anuntat in luna noiembrie ca a inregistrat pierderi de 11 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2007, de pe urma investitiilor in sectorul de imobiliare.

Compania a raportat deprecieri ale activelor in valoare de 6,4 miliarde dolari pentru al treilea trimestru, putand sa inregistreze si mai multe pierderi de pe urma creditelor imobiliare si a cardurilor de credit.

In luna noiembrie, compania a vandut actiuni in valoare 7,5 miliarde dolari catre Abu Dhabi pentru a-si stabiliza baza de capital.

Pandit a declarat in cadrul unei conferinte cu investitorii si analistii ca prioritatile sale includ imbunatatirea productivitatii, alocand capital si resurse intr-un mod mai eficient si simplificand structura bancii.

Vikram Pandit a anuntat ca va aplica a o reanalizare a Citigroup, desi a refuzat sa stabileasca un calendar pentru anuntarea rezultatelor.

Nascut in Nagpur, India, avand trei diplome la Universitatea din Columbia, Pandit s-a alaturat firmei Morgan Stanley in 1983. Pandit a plecat de la Morgan Stanley in aprilie 2005, dupa ce fostul CEO, Phil Purcell, i-a numit pe Steve Crawford si Zoe Cruz in functiile de co-presedinti.

Acesta a infiintat Old Lane, un fonduri de hedging si de investitii, impreuna cu alt angajat al Morgan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri