Banca Centrala Europeana (BCE) este gata sa inaspreasca normele privind garantiile oferite de banci, a declarat in weekend unul dintre membrii consiliului de politica monetara al BCE, Yves Mersch, scrie Reuters, citat de NewsIn.
"Cu marjele actuale, exista pericolul ca bancile sa poata pacali sistemul", a declarat Mersch pentru Bloomberg, cu ocazia unei intruniri a reprezentantilor bancilor centrale, organizata de Federal Reserve din Kansas City.

"Consiliul guvernator a dezbatut intreaga problema" si a convenit asupra unui "anumit nivel" de perfectionare a regulilor existente, a adaugat acesta.

Regulile stabilesc ce asigurari pot sau nu pot fi folosite de banci, pentru a avea acces la finantarea oferita de catre BCE.

Cum bancile s-au straduit sa obtina finantare, pe fondul crizei creditelor, unele au venit cu solutii de-a dreptul ingenioase pentru a intruni normele de garantare ale BCE, nascand indoieli in rindul anumitor oficiali.
In ultimele doua luni, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a anuntat ca banca va analiza normele de garantare si le va revizui, daca va fi necesar.

"Nu reprezinta o revolutionare a normelor", a spus Mersch in legatura cu posibilele schimbari. "Suntem multumiti de cadrul actual, insa trebuie sa il adaptam la evolutiile pietei", a subliniat oficialul.

Acesta a adaugat ca se vor concentra asupra "anumitor instrumente financiare.

Chiar daca BCE a tinut sa asigure pietele monetare ca va oferi lichiditate indiferent de situatie, institutia este ingrijorata ca bancile ar putea profita de situatie si ar oferi active cu o valoare mult mai mica decat se estima.

Insa, avand in vedere starea precara a pietelor, BCE stie ca ar fi mult prea riscant sa impiedice orice forma de finantare sau sa ia masuri prea drastice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri