Actionarii au aprobat preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, o tranzactie riscanta, dar care va crea un gigant bancar cu o pozitie de lider in aproape toate sectoarele majore ale sistemului financiar, relateaza Reuters.
Bank of America va depasi JPMorgan Chase & Co si Citigroup Inc, devenind cea mai mare banca din Statele Unite, cu active de 2.700 miliarde dolari. Operatiunile ipotecare, de administrare a averilor, de brokeraj, carduri de credit, investitii bancare si baza de depozite vor fi printre cele mai mari din Statele Unite.

Grupul Merrill a fost evaluat marti la 19,7 miliarde dolari, in scadere fata de nivelul estimat pe 15 septembrie, de 50 miliarde dolari, pentru ca titlurile Charlotte, divizia Bank of America din Carolina de Nord, s-au depreciat semnificativ. Actionarii ambelor companii au aprobat tranzactia.

Achizitia Merrill este o miza riscanta pentru directorul executiv al Bank of America, Kenneth Lewis, ce mizeaza pe faptul ca va putea integra cu usurinta un grup bancar imens de investitii si brokeraj, si, totodata, sa faca disponibilizari pentru a reduce costurile anuale cu 7 miliarde dolari.

John Thain, care a devenit directorul executiv al grupului Merrill dupa ce fostul lider, Stanley O'Neal, a demisionat din cauza pierderilor inregistrate pe fondul crizei financiare, a acceptat sa conduca dupa fuziune divizia bancara, de valori mobiliare si de administrare a averilor. Tranzactia este estimata sa se incheie in aceasta luna.

"Trebuie sa faca aceasta alianta sa functioneze", a declarat Anthony Plath, profesor de finante in cadrul Univesitatii din Carolina de Nord. "Timp de mai multi ani, am incercat sa combinam o banca mare de investitii cu o banca comerciala. Nimeni nu a reusit sa ofere servicii clientilor si sa ofere in acelasi timp si castiguri pentru actionari".

Actionarii Merrill vor primi pentru fiecare actiune detinuta 0,8595 dintr-o actiune Bank of America.
Preluarea pune capat unei perioade de 94 de ani de independenta pentru Merrill, intr-un an in care cele mai mari banci americane de investitii s-au confruntat cu falimentul sau au fost nevoite sa isi schimbe modul de functionare.

Bear Stearns Cos a fost cumparata de JPMorgan, Lehman Brothers Holdings Inc a intrat in faliment, iar Goldman Sachs Group Inc si Morgan Stanley s-au transformat in companii de holding bnancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri