Rusia si Serbia au semnat oficial miercuri o serie de acorduri energetice, ce prevad in special trecerea gazoductului rus South Stream prin Serbia si cumpararea a 51% din actiunile companiei sarbe a petrolului, NIS, de catre Gazprom, relateaza AFP.
Aceste acorduri, semnate la Kremlin in prezenta presedintilor rus si sarb, Dmitri Medvedev si Boris Tadici, se refera de asemenea la constructia unui depozit subteran de gaz in nordul Serbiei, scrie NewsIn.

Acordurile sunt "importante pentru securitatea energetica a celor doua tari si a Europei", a declarat apoi Medvedev in cadrul unei conferinte de presa.

Premierul sarb Mirko Tvetkovici declarase marti ca un acord-cadru "va fi semnat miercuri" si precizase ca, in ceea ce priveste South Stream, textul "seamana mai mult cu o declaratie politica, prin care cele doua tari isi iau angajamentul sa realizeze" proiectul. "Este vorba de garantii politice, prin care Vladimir Putin si presedintele Medvedev isi pun in joc credibilitatea politica personala" pentru construirea South Stream, a adaugat oficialul sarb. "Oficial, nu este o garantie financiara, ci politica. Este putin probabil ca acesti lideri ai statului rus sa spuna apoi: 'Nu a fost decat o gluma'", a adaugat el.

Acordul energetic pentru care Serbia si Rusia au convenit in ianuarie se refera la trei aspecte: vanzarea a 51% din Industria Petroliera a serbiei (NIS) unei filiale a gigantului rus Gazprom, Gazprom Neft, contruirea South Stream pe teritoriul sarb si construirea unui depozit subteran de gaz la Banatski Dvor, in nordul Serbiei.

Oficiali sarbi au confirmat inca de luni ca Belgradul si Moscova au parafat acordul pentru vanzarea NIS pentru suma de 400 de milioane de euro. Pretul starnise controverse in Serbia, fiind considerat derizoriu de unii, insa intre timp pretul gazelor a scazut, odata cu al petrolului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri