Criza financiara a facut victime pe plan global atat la nivelul gigantilor financiari, cat si in randul oamenilor obisnuiti. Problemele venite pe filiera americana au atins puternic in acest an una dintre cele mai stabile economii ale Europei, cea a Marii Britanii.
Taxele de 8.000 de lire sterline ce urmeaza a fi platite de fiecare cetatean al Marii Britanii sau datoriile de 1,5 trilioane de lire sterline ale englezilor sunt doar cateva exemple ale unei statistici a crizei financiare, potrivit editiei online a cotidianului britanic The Times.

I. 500 miliarde lire sterline


Este suma estimativa pe care contribuabilii o vor plati pentru ca planul de salvare al sistemului bancar englez propus de Gordon Brown sa fie aplicat. Pachetul in trei parti include plata unei sume de pana la 50 miliarde lire sterline din fondurile contribuabililor pentru ca bancile Lloyds TSB, HBOS si Royal Bank of Scotland (RBS) sa fie nationalizate partial, ceea ce inseamna ca platitorii de taxe vor detine o participatie de circa 57% din actiunile acestor institutii.

Banca Centrala a Angliei va pompa cel putin 200 miliarde lire sterline pe pietele financiare pentru a incuraja bancile sa-si acorde imprumuturi, ceea ce ar putea reduce costurile noilor credite ipotecare. De asemenea, Guvernul englez va oferi bancilor 250 miliarde de lire sterline in urmatorii trei ani pentru a garanta datoriile pe termen mediu, aceasta miscare urmand a readuce incredere in sistemul bancar.

II. 20 miliarde lire sterline

Contributiile platitorilor de taxe in valoare de 20 miliarde lire sterline, circa 333 lire sterline pe cap de locuitor, s-au dus in contul RBS pentru ca banca sa supravietuiasca. Royal Bank of Scotland a realizat un profit net de 7,5 miliarde de dolari in 2007, cu un an inainte ca bula bancara sa explodeze.

III. 1.800 miliarde lire sterline

Este costul pe care intregul glob l-a platit pentru aceasta criza financiara pana in prezent. Desi pare o suma enorma, daca am face o comparatie intre cele 7 trilioane de lire sterline generate de economia Marii Britanii, cea de-a cincea din lume, cele 1,8 trilioane de lire reprezinta doar un sfert.

IV. 0,4%

Aceasta este scaderea inregistrata de vanzarile de retail in luna noiembrie comparativ cu aceiasi perioada din 2007, potrivit Consortiului Britanic de Retail. Procentajul pare a fi unul scazut, dar o scadere prognozata pentru anul viitor de doar 4% va intoarce marii retaileri in perioada anului 1965.

V. 50.000 lire sterline

Imobilele amplasate pe teritoriul Marii Britanii si-au redus valoarea cu 50.000 de lire sterline in ultimul an, potrivit unei statistici optimiste din partea Centre for Economics and Business Research (CEBR). Compania prognozeaza ca pretul mediu se va deprecia cu 25% in urmatorul an si nu va atinge un alt nivel maxim pana in 2013. O casa obisnuita din Marea Britanie care a atins o valoare maxima de 200.000 lire sterline in august 2007, va scadea la 149.000 dolari pana in 2009.

VI. 50 milioane lire sterline

Platile realizate catre directorii executivi ai celor mai mari banci din Marea Britanie depasesc suma de 50 milioane de lire sterline in ultimii cinci ani, potrivit unui raport al Ministerului Muncii din Anglia. Directorul RBS, Fred Goodwin, a primit un salariu in ultimul an de circa 3,5 milioane lire sterline. Intre 2003 si 2007, Goodwin a primit salarii si bonusuri de 15,5 milioane de lire. Potrivit rapoartelor anuale, Eric Daniels, seful Lloyds TSB, a luat 10,2 milioane de lire, iar CEO-ul HBOS, andy Hornby, a castigat 6,9 milioane lire sterline in aceiasi perioada.

VII. 2,5 milioane de lire sterline

Aceasta a fost costul petrecerile de Craciun ale bancilor nationalizate ale Marii Britanii. Lloyds TSB, care a acceptat 5,5 miliarde de lire din banii contribuabililor pentru a-si restabilii situatia financiara, a cheltuit circa 2,5 milioane de dolari pentru prime, cadouri si petreceri pentru cei 100.000 de angajati.

Intre timp, HBOS a oferit o cina luxoasa in Birmingham pentru 1.500 de brokeri de credite ipotecare. Nici RBS nu s-a lasat mai prejos si a cheltuit 1 milion de lire sterline pentru a-si rasplati cei 100.000 de angajati. Recent, Royal Bank of Scotland a platit 300.000 de lire sterline pentru a-si distra 40 de angajati seniori si 30 de parteneri.

VIII. 1.500 miliarde lire sterline


Suma reprezinta banii pe care britanicii ii datoreaza pentru ipoteci, carduri de credit, credite personale si carduri de magazin. In cursul lunii noiembrie circa 120 de ipoteci au fost prescrise zilnic si tot atatea proprietati au reintrat in posesia firmelor imobiliare in fiecare zi.

Consiliul Creditorilor Ipotecari a declarat ca 200.000 de proprietari de imobile nu au mai efectuat o plata de trei luni pentru creditul contractat, iar analistii prognozeaza ca numarul celor care isi vor pierde locuinta din cauza prescrierii creditelor ipotecare va urca la 2 milioane pana in 2010.

IX. 2,9 miliarde dolari

Acesta a fost salariul de anul trecut al celui de-al doilea manager de fond de hedging din lume, George Soros. El este presedintele Fondului de Management Soros, care detinea anul trecut active de circa 8,8 miliarde de dolari, potrivit estimarilor revistei Forbes.

X. 52.000 dolari/minut

Aceasta este pierderea pe care General Motors (GM) o inregistreaza ca urmare a incetinirii cresterii economice in Statele Unite ale Americii, suma depasind cu mult salariul mediu anual al unui angajat american. Acest colaps al profitabilitatii a fortat cel mai mare producator de automobile din lume sa se alature companiilor Ford si Chrysler pentru a cere Guvernului american circa 34 miliarde de dolari din banii contribuabililor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri