Elcoteq a anuntat ca va inchide fabrica de productie de echipamente electronice de la Arad, unde lucreaza 400 de salariati, in conditiile in care va disponibiliza un sfert din numarul total de salariati ai grupului si va inchide uzine, ca urmare a scaderii cererii, potrivit Reuters.
Producatorul finlandez de echipamente Elcoteq a precizat ca inchide, in afara de fabrica din Romania, si facilitati din Statele Unite si Rusia. In schimb, compania isi va consolida operatiunile din China, de la Beijing, in cadrul unui plan mondial de restructurare.

Fabrica de la Arad a fost infiintata in 2006, are aproximativ 400 de salariati si producea echipamente destinate industriei telecomunicatiilor, potrivit datelor afisate pe pagina de internet a companiei.
Programul de restrucutrare a activitatii grupului la nivel mondial prevede o diminuare cu aproape 25% a fortei de munca si inchiderea unor fabrici, in contextul scaderii cererii, potrivit NewsIn.

"Planul de restructurare nu implica schimbari ale strategiei companiei si consta mai ales in masuri pregatitoare pentru adaptarea la schimbarile anticipate ale conditiilor de pe piata si pentru asigurarea profitabilitatii companiei in 2009 si in anii urmatori", se spune in comunicatul Elcoteq.

Compania finlandeza, furnizoare pentru sectorul de telecomunicatii mobile, puternic lovit de criza, a anuntat ca va concedia in jur de 5.000 de salariati din cei 21.000 ai sai de pe plan mondial, masura fiind menita sa genereze economii anuale cuprinse intre 80 de milioane si 100 de milioane de euro.

Elcoteq a mai aratat ca economiile vor fi vizibile incepand din al doilea trimestru si vor contribui semnificativ la ameliorarea profitabilitatii pentru intregul an. Costurile unice create de disponibilizari si inchideri de fabrici se vor cifra la circa 24 milioane euro.

Actiunile Elcoteq s-au apreciat cu 25% dupa publicarea anuntului, insa au dat usor inapoi la 1,19 euro, nivel ce marcheaza totusi o crestere de 19%.

"Piata electronicelor este foarte slaba in acest an. Spre deosebire de mari concurenti precum Foxconn si Jabil, Elcoteq trebuie sa isi diminueze costurile", a spus analistul Hannu Rauhala, de la compania de asigurari Pohjola, care are o recomandare de vanzare pentru titlurile Elcoteq.

"Restructurarea este necesara pentru supravietuirea Elcoteq", a adaugat analistul citat.

"Chiar in contextul in care ia aceste masuri, Elcoteq va pastra operatiunile de productie pentru clienti in Mexic, Brazilia, Estonia, Ungaria, China si India", a precizat compania.

In afara inchiderilor de intreprinderi si a disponibilizarilor, compania va lua in considerare si alte masuri de reducere a costurilor, inclusiv vanzarea de masini si echipamente, sistarea unor contracte de leasing si diminuarea serviciilor externe.

Elcoteq isi mentine estimarile pentru rezultatele din 2008, precizand ca vanzarile nete au fost in trimestrul al patrulea de circa 889 milioane euro, iar profitul operational de circa 1 milion de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri