Principalele tari din Europa de Est membre ale Uniunii Europene au inregistrat scaderi importante Produsului Intern Brut (PIB) in primul trimestru al anului 2009, potrivit datelor provizorii date publicitatii.
In Slovacia, PIB-ul a scazut cu 5,4% in primul trimestru, aceasta fiind prima scadere trimestriala din anul 2000. In al patrulea trimestru din anului 2008, cresterea economiei slovace a fost de 2,5%, aminteste Biroul slovac de Statistica.

In tot anul 2008, economia Slovaciei a inregistrat o crestere de 6,4%, dupa o crestere anuala record de 10,4% in 2007.

Economia ceha a avut cel mai slab trimestru de la declararea independentei tarii, in 1993, cu o scadere a PIB-ului de 3,4% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului 2008. In al patrulea trimestru al anului 2008, Praga inregistrase o crestere economica de 0,7%.

"Comprimarea cea mai puternica anterior fusese cea inregistrata in al patrulea trimestru din 1997 (de 2,1%)", potrivit raportului Biroului de statistica ceh.

In Ungaria, PIB-ul a scazut cu 2,3% in primul trimestru din 2009, fata de precedentul si cu 5,8% anual, arata datele provizorii, conforme previziunilor analistirlor, relateaza NewsIn.

Si in Romania si Bulgaria, cele mai recente membre UE, PIB-urile au scazut semnificativ. Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a inregistrat pentru prima data de la declansarea crizei economice mondiala o scadere a PIB-ului cu 3,5% fata de primul trimestru al anului 2008. In trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,5%, in al treilea cu 6,8%, in al doilea cu 7,1%, iar in primul cu 7%.

Romania a intrat in recesiune tehnica dupa noua ani de crestere, cu o scadere a PIB-ului de 2,6% in primul trimestru din 2009 fata de precedentul. PIB-ul Romaniei se contractase si in ultimul trimestru din 2008 fata de cel precedent.

Si Austria a intrat tehnic in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de scadere a PIB-ului. Astfel, economia austriaca s-a comprimat cu 2,8% in primul trimestru din 2009 si cu 0,4% in ultimul trimestru din 2008.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri