Presedintele Barack Obama a spusca planul sau destinat schimbarii sistemului de supraveghere a sectorului financiar este necesar pentru remedierea problemelor legate de asumarea excesiva de riscuri, ce a stat la baza intrarii economiei intr-o lunga perioada de recesiune.
Propunerea, ce va trebui aprobata de Congres, descrie ce mai mare schimbare a regulilor din acest sector, din ultimii 70 de ani, adaugand o serie de reguli suplimentare ce se vor aplica in cazul marilor companii, scrie NewsIn.

Astfel, se va crea o agentie pentru monitorizarea produselor financiare destinate consumatorilor, Federal Reserve va supraveghea companiile considerate prea mari ca sa esueze, si va aduce fondurile de risc si pe cele private sub supraveghere federala.

"A fost vorba despre un esec al intregului sistem", a spus Obama.

Anuntul presedintelui marcheaza inceputul a ceea ce promite sa fie o lupta politica ce va schimba, foarte probabil, planurile presedintelui.
Propunerile administratiei Obama vin dupa un an de socuri pentru Wall Street, ce au contribuit la cea mai grava recesiune din ultima jumatate de secol. Din septembrie 2008, guvernul a fost nevoit sa pompeze miliarde de dolari in institutii precum Citigroup Inc., Bank of America Corp., American International Group Inc. si General Motors Corp.

Banca centrala va supraveghea toate institutiile financiare considerate riscante, decizie menita sa corecteze greselile care au dus la prabusirea Bear Stearns Cos. si Lehman Brothers Holdings Inc. Federal Reserve va monitoriza nu numai bancile, dar si marile companii, precum asiguratorii sau fodurile de risc, ale caror legaturi pun in pericol intregul sistem financiar.

"Aceste firme nu ar trebui sa mai poata evita supravegherea activitatilor lor riscante prin manipularea structurii lor legale", reiese din documentul publicat de Casa Alba.

Prin majorarea cotelor obligatorii de capital si prin supraveghere legala mai aspra "propunerile noastre vor forta aceste firme sa internalizeze costurile pe care le-ar impune asupra societatii in cazul unui faliment".

Federal Reserve, care a obtinut puteri mult mai mari ca organism de reglementare sistemica, va fi afectata de reducerea unor abilitati de acordare de credite.

Conform documentului, secretarul Trezoreriei va trebui sa aprobe in scris toate finantarile de urgenta.

In timp ce absenta unui cadru legal puternic a permis evolutia crizei, Obama a precizat ca regulile pe care le propune nu reprezinta o reorganizare totala a mecanismelor de supraveghere.

In afara de eliminarea unei agentii bancare, Oficiul pentru Supravegherea Depozitelor, sistemul este lasat in mare parte intact, lucru ce indica dificultatea redactarii unei legi ce ar putea sa treaca de cele doua camere ale Congresului.

"Ar fi putut fi intreprinse mai multe si in viitor vor fi", reiese dintr-un document al Casei Albe ce detalia planurile administratiei Obama.

"Ne concentram pe lucrurile esentiale - eliminarea cauzelor crizei, crearea unui sistem financiar mai stabil care trateaza corect consumatorii si prevenirea potentialelor crize din viitor", continua documentul.

Nou-creata Agentie de protectie a consumatorilor de produse financiare va supraveghea produse ce variaza de la credite ipotecare la carduri de credit.

Aceasta agentie va avea autoritatea de a elimina "practici si termeni necinstiti", sa pedepseasca firme pentru incalcarea legislatiei prin amenzi si va redacta standarde mai ridicate pentru banci si companii non-bancare.

O autoritate redenumita, Supervizorul Bancar National va supraveghea creditori federali.

Dupa discursul presedintelui Obama, indicele Dow Jones crestea cu 0,62%, iar indicele Nasdaq urca cu 1,44%. De asemenea, indicele Standard & Poor's crestea cu 0,64%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri