Inflatia din zona euro a trecut pentru prima oara pe teritoriu negativ in iunie, in contextul in care preturile bunurilor de consum au inregistrat o scadere anuala de 0,1%, cu putin sub estimari.
In luna mai, nivelul preturilor de consum a ramas neschimbat. In iunie s-a inregistrat prima luna de inflatie negativa de la infiintarea zonei euro, in 1999.

Economistii estimau pentru iunie o inflatie de -0,2%, potrivit NewsIn.

Preturile au scazut pentru ca energia si alimentele erau mai scumpe in aceeasi perioada a anului trecut, si pentru ca cea mai grava criza economica de la cel de-al doilea Razboi Mondial a afectat preturile stabilite de companii, sustin analistii.

Scaderea preturilor ar putea ajuta la majorarea cererii din partea consumatorilor, ceea ce reprezinta un element cheie in redresarea cresterii economice.

Estimarile Eurostat nu au oferit cifre mai detaliate, acestea urmand sa fie publicate la mijlocul lunii iulie.

Este putin probabil ca statisticile de inflatie sa schimbe opinia analistilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine dobanda de politica monetara la 1,0%.

BCE are o tinta de inflatie de aproape 2% pe termen mediu, si vrea sa evite deflatia, fenomen ce se caracterizeaza printr-un declin major si prelungit al preturilor, asociat cu estimarile consumatorilor legate de noi scaderi.

Economistii UniCredit estimeaza ca inflatia va atinge punctul critic in iulie, la -0,4%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri