Comisia Europeana (CE) a lansat ideea inceperii unui dialog international despre un sistem de supraveghere a Internetului care sa implice mai multe entitati si propune administrarea actualului supraveghetor al spatiului cibernetic, ICANN, de catre organisme private.
In ultimii 40 de ani, traficul pe internet a fost "dirijat de un singur politist" - o institutie cu sediul in California numita ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Aceasta organizatie non-profit supravegheaza sistemul de alocare a adreselor in spatiul cibernetic. Totusi, desi are statut de organizatie privata si un consiliu de administratie international, ICANN raspunde in fata autoritatilor de la Washington.

Executivul european a solicitat, in repetate randuri, instituirea unui sistem de supraveghere a Internetului care sa implice mai multe entitati, argumentand ca o parte atat de vitala a economiei mondiale nu poate ramane sub autoritatea unei singure tari. Aceste apeluri au fost reinnoite recent, in conditiile in care contractul incheiat intre ICANN si guvernul SUA expira in luna septembrie, anunta NewsIn.

Comisarul european pentru societate informationala, Viviane Reding, a lansat intrebarea daca aceasta corporatie se poate transforma intr-un "organism pe deplin independent, care sa isi asume responsabilitatea fata de comunitatea mondiala a Internetului".

Unul dintre aspectele cele mai controversate este controlul asupra numelor de domenii care cuprind coduri de tara, de tipul .uk, .fr sau chiar .eu.

Astfel, intr-un document intitulat "Guvernarea Internetului: etapele urmatoare", CE propune administrarea ICANN de catre organisme private, "pe baza unor principii agreate de autoritatile publice, dar fara interventia guvernului in operatiunile de zi cu zi".

"Acest aspect este cu atat mai important cu cat urmatorii un miliard de utilizatori de Internet vor proveni, in cea mai mare parte, din tarile in curs de dezvoltare", sustine Comisia, facand, totodata, apel la derularea de negocieri pe tema guvernarii internetului.

Problema devine si mai presanta, in conditiile in care ICANN isi continua planurile de extindere a numarului si tipului de adrese de internet disponibile. 1,5 miliarde persoane folosesc internetul in fiecare zi (300 de milioane doar in spatiul UE), iar ICANN este supus unor presiuni pentru a oferi mai multe sufixe de domenii de tipul .com, .org, si .net.

De asemenea, este in crestere cererea de adrese in alte limbi in afara de engleza.

Un alt aspect important este cel al securitatii. Site-urile Estoniei au fost atacate de hackeri in mai 2007, in timpul unui conflict diplomatic cu Rusia. ICANN spera sa introduca un sistem care sa garanteze ca un continut publicat pe Internet provine intr-adevar de la sursa pretinsa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri